Hightech kuhinje – ponovno su IN

Javno.com 12.03.2008 16:45
Hightech kuhinje – ponovno su IN


Ove kuhinje uglavnom odabiru oni koji u kuhanju uživaju jednako kao i u jelu.High tech je stilski smjer arhitekture i dizajna koji se javlja '70-ih godina prošlog stoljeća. Korijene high tech smjera možemo pronaći početkom stoljeća kada su arhitekti uvidjeli usku povezanost građevinarstva i tehnologije tj. industrije. Odlike ovog smjera su: korištenje napredne tehnologije, fokus na dijelove, a ne na cjelinu, razrada detalja i njihova artikulacija i korištenje prefabrikacije.
Minimalistički stil naglašava čistoću
Kuhinje u hightech stilu ne samo da su toliko omiljene da su postale klasika, nego su u posljednje vrijeme ponovo IN. Uglavnom ih odabiru oni koji u kuhanju uživaju jednako kao i u jelu. One su stvorene kako za prave profesionalce i samouke umjetnike kuhanja, tako i za one koji to žele tek postati. Prilikom opremanja hightech kuhinje mogu se odabrati pećnice koje se izvlače poput ladica ili spuštaju liftom na optimalnu ergonomsku visinu.
Hightech kuhinje su stoga savršeno funkcionalne i savršeno poticajne. Kao takve, ne trpe nikakva prostorna ograničenja pa se najbolje uklapaju u velike loft stanove. Odlikuju se jednostavnim i pročišćenim formama, skupocjenim materijalima, funkcionalnošću do najsitnijeg detalja i tehnološki vrhunskom opremom. Materijali, boje i detalji biraju se po minimalističkom principu, dakle što manje to bolje. Ovim kuhinjama bezuvjetno dominira metal, primjerice aluminij, rostfraj, krom ili inox, koji već svojom teksturom signalizira radnu atmosferu te naglašava čistoću, gotovo sterilnost procesa nastajanja obroka. Sjajni i sterilni metal se najčešće umiruje i razbija detaljima od pjeskarenog stakla koji hightech kuhinje čini laganima i prozračnima.
Kao protuteža kuhinjskim elementima, modulima, otocima te opremi izvedenoj u metalu, zidovi ovih kuhinja uglavnom ostaju bijeli što još više naglašava poticajnu urednost i purizam cjelokupnog prostora. No, individualisti će jedan ili barem dio zida kuhinje ostakliti, ostaviti u opeci ili obojiti crvenom pa čak i crnom bojom. U naglašeno minimalističkim hightech kuhinjama u kojima je prostor oslobođen bilo kojeg nepotrebnog detalja, opeka, odnosno crveni ili crni zid (a možda i pod) kao savršeni kontrast metalu, ali i bojama hrane postat će jedini te više nego dovoljan ukras. Ostakljeni zid pak neće doprinijeti samo osvjetljenju koje također mora biti savršeno, već će u prostor uvući i zelenilo vrta koje će se savršeno uklopiti u hightech ozračje.
Hightech aparati
Naravno, u hightech kuhinji mjesta ima samo za najnovije i najmodernije tehnološki savršene kuhinjske aparate i pomagala. One koji su, iako izgledaju kao futurističke skulpture, vrhunski funkcionalni i praktični, ali i jednostavni za rukovanje i korištenje te ekološki vrlo štedljivi. Primjerice, u hightech kuhinju savršeno se uklapaju štednjaci koji imaju nekoliko zasebnih pećnica u kojima su temperatura i načini zagrijavanja u potpunosti prilagođeni hrani koja se u njima priprema te oni koji osim uobičajenih funkcija imaju integrirane mogućnosti za kuhanje na pari i prženje u dubokom ulju.
Svoje će mjesto zasigurno naći plinski štednjaci s pločama koje su izrađene od staklene keramike koja se nevjerojatno lako održava te plamenicima od emajla koji se mogu skinuti i oprati u perilicama za suđe, ali i utisnuti u plohu dok se ne koriste, čime se dobiva nova praktična radna površina. Nadalje, prilikom opremanja hightech kuhinje mogu se odabrati pećnice koje se izvlače poput ladica ili spuštaju liftom na optimalnu ergonomsku visinu, one s mobilnim vratima koja se lako skidaju i održavaju ili još bolje one koje se zahvaljujući integriranom sustavu same čiste, odnosno peru.
Naravno, uz ludo funkcionalne hladnjake u hightech kuhinji obavezni su i integrirani ledomati, ormari za rashlađivanje vina te uređaji za kuhanje kave. Kako se u kuhinjama često zajednički kuha i raspravlja, nezaobilazne su i nečujne nape, ali i štednjaci koji zvukom signaliziraju da su postigli odgovarajuću temperaturu. Uz to moderni hightech aparati su i ekološki osviješteni pa primjerice brzi sistemi za zagrijavanje bitno smanjuju vrijeme termičke obrade hrane te na taj način koriste čak dvije trećine manje energije nego primjerice prije dvadesetak godina.
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak