Žive boje Maroka

Politika 12.03.2008 14:51
Žive boje Maroka


Nadaleko čuvene ručno izrađene lampe na bučnim ulicama Marakeša, koje možete naći u specijalizovanim radnjama za osvetljenje, uneće u vaš dom novu dimenziju i dočarati pustinjuMaroko je uvek bio raskrsnica mnogih kultura i stilova koji su se susretali na njegovom tlu. I danas se u ovoj zemlji ravnopravno koristi mnogo jezika i narečja. Zato je Maroko često bio inspiracija mnogim slikarima, piscima, a posebno je to bio za umetnike iz hipi perioda.

Maroko je privlačna oaza usred pustinje, a marokanski stil uređenja kuća i stanova je naročito popularan u Americi, gde se novoizgrađene kućice u elitnim predgrađima Santa Fea i cele Kalifornije opremaju baš na marokanski način.

Marokanski stil polako i sigurno počinje da osvaja i Njujork. I ne samo Njujork, već se širi svetom kao jedan od najnovijih trendova u enterijeru.

Oni koji dobro poznaju marokanski stil kažu da treba slediti nekoliko osnovnih saveta koji služe da se i van Maroka doživi ova zemlja na svoj način:

• zidove treba ofarbati u žive boje, prvenstveno u nijanse crvene, zelene ili plave jer podsećaju na more, ali i u nijanse žute, zlatne i braon jer se mogu naći u pustinji;

• tropska atmosfera nastaje unošenjem egzotičnih biljaka, statua od terakote i neravnih (teksturiranih) zidova u unutrašnjost;

• marokanske domove karakterišu i čuvene lampe i lusteri koji mogu da se nađu u specijalizovanim radnjama za osvetljenje.

Ovaj stil, pun dekorativnih detalja, privlači pažnju i sve češće se koristi pri uređenju enterijera, jer ne samo da daje toplinu domu, već prostorije uređene u ovom stilu odražavaju i spremnost na originalnost i odaju kreativnost.

Marokanske lampe i lusteri su posebna priča jer se razlikuju od svih drugih izvora svetlosti. Oni se ručno izrađuju na bučnim ulicama Marakeša ili Medine spretnim prstima veštih umetnika koji ih rezbare na velikim pijacama, čineći to uz opojne mirise začina i orijentalne zvuke koje koriste ukrotitelji zmija dok izvode atraktivne igrokaze sa zmijama za znatiželjne turiste.

Ako postoji želja da ambijent stana u potpunosti bude opremljen u marokanskom stilu potrebno je proučiti njegove osnovne karakteristike i primeniti ih.

Ukoliko neko poželi samo da unese dah Maroka u neki delić stana dovoljno je da nabavi lampu, lampion ili luster koji potiče iz ove afričke zemlje i još poneku sitnicu i enterijer će poprimiti novu dimenziju.

Nije potrebno mnogo energije, a ni novca da bi se dobila sopstvena oaza: jedan mali ćilim s afričkom šarom, zidovi boje pustinje i mora, prigušena rasveta u večernjim satima, egzotična biljka i statua od terakote, dovoljni su da se postigne željeni cilj – ambijent u duhu Maroka.


Izvor