Berza: Ulagači gube strpljenje

Dnevnik 10.03.2008 06:17
Berza: Ulagači gube strpljenje


I proteklu sedmicu investitori na Beogradskoj berzi neće pamtiti po dobrom. Indeks najlikvidnijih akcija Beleks 15 izgubio je na vrednosti sedam procenata dok su mnoge hartije dostigle rekordno niske vrednosti u poslednjih godinu dana.Najdramatičnija dešavanja bila su u četvrtak kada je glavni berzanski pokazatelj pao nepunih pet odsto dok je nemali broj investitora iskazao panične reakcije. Izgleda kao da su mnogi ulagači izgubili strpljenje s obzirom da na vidiku i dalje nema pozitivnih signala sa društveno-političke scene. Očito da stabilizacija ili oporavak tržišta može jedino nastupiti smanjenjem političkog rizika u našoj zemlji, a put ka tome svakako nisu formalne, ohrabrujuće izjave državnih zvaničnika prema stranim investitorima već konkretna dela.

Protekle sedmice nisu zabeleženi značajniji prometi u trgovanju bilo kojom akcijom. Najtrgovanija hartija sa prometom od 319,4 miliona dinara bila je niška AIK banka koja se spustila ispod nivoa od 9.000 dinara. Nedeljni minimum AIK je postigao na ceni od 8.700 dinara što je najniža vrednost ove akcije još od marta protekle godine kada je usledio brzi rast nakon objave dobrih poslovnih rezultata. I ostale bankarske akcije delile su sudbinu ubrzanog silaznog trenda tržišta. Beogradska Agrobanka silazila je ispod kote od 19.000 dinara dok je novosadska Metals banka pala u petak na istorijski minimum od 34.900 dinara. Protekle sedmice stigla je i vest koja nije mnogo obradovala akcionare banaka koje se kotiraju na Berzi. Narodna banka Srbije je najavila da će Moskovska banka biti prva inostrana bankarska ustanova koja će dobiti “grinfild” licencu za poslovanje u Srbiji.

Od akcija iz realnog sektora najviše se trgovalo akcijama kikindskog „Baninija“ koji se spustio na 39.000 dinara uz pad na sedmičnom nivo od 2,5 odsto. Kao kupac dela akcija pojavio se i švedski investicioni fond Ist Kapital koji je bio jedan od prvih velikih portfeljnih investitora koji je od početka tranzicije stigao na naše tržište. Ovo je verovatno bio jedan od retkih pozitivnih signala koji je tokom proteklih pet trgovačkih dana stigao na naše tržište. Beogradski „Energoprojekt“ je izgubio na vrednosti preko 9 procenata a poslednjeg trgovačkog dana dodirivao je barijeru od 2.000 dinara. Bečejska „Soja“ spustila se i ispod kote od 3.000 dinara uprkos objavljenim odličnim poslovnih rezultatima i rekordnoj dobiti od 1,25 milijardi dinara.

Na aukcijskom tržištu najveća transakcija je ostvarena u bloku – istrgovano je 36,2 odsto akcija beogradskog „Žitomlina“ na ceni od 2.800 dinara. Reč je o pregrupisavanju akcija u okviru Ist Point grupe koja je kasnije objavila ponudu za preuzimanjem svih preostalih akcija ove žitomlinske kompanije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak