Sunovrat najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi

Emportal 07.03.2008 00:20
Sunovrat najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi


Indeks Belex15 pao je 4,85 odsto, na 1.932,94 poena, najniži nivoa za više od godinu dana, a opšti Belexline skliznuo za dva i po procenta, na 3.346,49 poena. Gujančić: oporavak samo padom političkog rizika.Promet iz 565 transakcija vredeo je 301,65 miliona dinara (3,6 miliona evra) i bio je dva puta manji nego dan ranije.

Najveći, dvocifreni pad u kontinuiranoj trgovini ubeležili su Univerzal holding [UNVR], koji je izgubio bezmalo 16 odsto, Informatika [INFM] je skliznula 13 a Kopaonik [KOPB] 12,6 odsto.

Više od devet odsto pojevtinio je Energoprojekt [ENHL], preduzeće sa A Listinga, pri čemu je u trgovini akcijama beogradskog holdinga ostvaren i pozamašan promet od 18,79 miliona dinara.

Među većim gubitnicima je i Agrobankina [AGBN] sa padom većim od osam odsto, takođe uz solidan promet od 11,28 miliona dinara.

Istovremeno su osetniji rast cena akcija ubeležili Navip [NAVP], 8,6 odsto, Planum [PLNM], 6,5 procenata, i Energomontaža [EGMN], nešto više od pet odsto.

Plus je zabeležila i jedna banka, kragujevačka Kredi [CYBN], od 2,35 odsto, kao i beogradski Velefarm [VLFR], od nepunih dva procenta.

Ponovo se najviše trgovalo akcijama niške AIK banke [AIKB] i ostvaren je promet od 96,22 miliona dinara a cena te hartije je pala nepunih tri odsto. U istoj meri pojevtinile su i akcije Privredne banke Beograd [PRBN] a promet je vredeo 38,37 miliona dinara.

Uz te dve akcije, Energoprojekt i Agrobanku, na listi akcija sa najvećim prometom je i Čačanska banka [ČNB] sa trgovinom "teškom" 13,43 miliona dinara i uz pad cene od 6,5 odsto.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene prometom većim od 36 miliona dinara istakao se Šidtrans [SITR]. Cena akcije saobraćajnog preduzeća iz Šida, kojom se prethodno trgovalo još početkom oktobra, skočila je 49,43 odsto, na do sada maksimalnih 1.300 dinara.

Vredniji promet bio je i u trgovini akcijama BB Minakve [BBMN].

Vlasnike je promenilo 195 akcija novosadske prehrambene kompanije po ceni od 45.000 dinara za hartiju, za 2.000 dinara nižoj nego u prethodnoj trgovini, i ukupan promet je dostigao 8,77 miliona.

Učešće stranih ulagača je gotovo prepolovljeno, na oko 45 odsto u ukupnoj i 47,5 odsto u trgovini akcijama pri čemu je u kupovini akcija bilo veće od 55 a u prodaji gotovo 40 procenata.

Bez pozitivnih rezultata, bez reakcija na pozitivne rezultate

Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće Sinteza Invest ocenjuje da je današnji pad repernog indeksa Beogradske berze Belex 15 od nepunih pet odsto, na 1.932 poena, propraćen je popriličnom panikom investitora i odsustvom ikakve značajnije tražnje za akcijama, čak i na nižim nivoima.

„Činjenica da tržište nije odreagovalo na pozitivne poslovne rezultate nekolikih kompanija govori da je berza trenutno u veoma dubokoj krizi u kojoj je politika dominantan činilac koji određuje ponašanje investitora“, rekao je Gujaničić.

S obzirom da na vidiku nema pozitivnih signala sa društveno-političke scene, prema njegovim ocenama, mnogi ulagači su izgubili strpljenje dok je posledica stigla u drastičnom padu cena većine likvidnih akcija.

Gujaničić tvrdi da stabilizacija ili pak oporavak tržišta jedino može nastupiti smanjenjem političkog rizika u našoj zemlji, a put ka tome svakako nisu formalne, ohrabrujuće izjave državnih zvaničnika već konkretna dela.

Akcija Agrobanka (Belex: AGBN) pala je za osam odsto, na 18.750 dinara , što je najniža vrednost te akcije u poslednjih godinu dana. Ponuđeno je 642 akcije više nego što je traženo, a glavni uzrok tako niske tražnje Gujaničić vidi u nepoverenju investitora.

S obzirom na to da politička nestabilnost traje gotovo tri nedelje, postavlja se pitanja zašto su se baš danas indeksi tako sunovratili?

„Činjenica je da je prošle sedmice postojala krhka stabilnost na berzi. Međutim, na kraju današnjeg trgovanja investitore je izdalo strpljenje i došlo je do poznatog vrzinog kola“, kaže Gujaničić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak