Akcija "Beka" vredi najmanje 270 €

B92 28.02.2008 16:56
Najvrednija Bekova preostala imovina su dve robne kuće u Knez Mihajlovoj ulici u centru grada

Najvrednija Bekova preostala imovina su dve robne kuće u Knez Mihajlovoj ulici u centru grada


Tržišna vrednost jedne akcije "Beka" iznosi najmanje 270 evra smatra Zlatko Kunštek, predsednik UO Udruženja akcionara.Predsednik upravnog odbora Udruženja akcionara beogradske konfekcije "Beko" Zlatko Kunštek poručio je danas akcionarima "Beka" da tržišna vrednost jedne akcije te firme iznosi 270 evra i da akcionari ne bi trebalo da prodaju svoje akcije ispod te cene, ukoliko se pojave zainteresovani kupci.

"Dugim trajanjem stečajnog postupka i namernim iscrpljivanjem finansija i strpljenja stvoreni su akcionari koji su postali laki plen moćnih tajkuna", rekao je u izjavi Tanjugu Kunštek.

Prema njegovim navodima, prosečnom akcionaru koji ima oko 80 akcija i čije akcije vrede oko 21.600 evra nude se veoma mali iznosi i brza isplata bez objašnjenja da je vrednost akcija viša.

Kunštek tvrdi da imovina "Beka" vredi najmanje 140 miliona evra kao i da se organizovanjem zajedničkog paketa akcija, i prodajom na berzi može postići veća cena. U Udruženju akcionara "Beka" okupljeno je 4.537 akcionara i oni su vlasnici 60 odsto ukupnog kapitala tog akcionarskog društva.

U tom Udruženju objašnjavaju da prema Zakonu o stečajnom postupku nakon što se stečajni postupak okonča i obavi završna deoba, preostali višak deobne stečajne mase preda se akcionarima ili vlasnicima, nakon čega bi "Beko" izašao iz stečaja, formiralo se novo akcionarsko društvo i upisalo u Centralni registar.

Plan akcionara je da se posle toga održi osnivačka skupština novog akcionarskog društva i uradi nova procena kapitala, i organizuje prodaja zajedničkog paketa akcija "Beka" na berzi.

Preduzeće "Beko" nalazi se u stečaju od 2003. godine i do sada je od prodate imovine prihodovano do 66 miliona evra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak