Beogradska berza: Najniži obim prometa u poslednjih par godina

Poslovni magazin 26.02.2008 19:14
Beogradska berza: Najniži obim prometa u poslednjih par godina


U poslednjih par godina, gotovo da nije bilo sedmice u kojoj je zabeležen niži obim trgovanja akcijama domaćih preduzeća. Ako se izuzme par blok transakcija promet u ovonedeljnom trgovanju iznosio je tek oko 700 miliona dinara. Indeks Beleks 15 svih pet trgovačkih dana beležio je postepeno smanjenje vrednosti da bi sedmicu okončao ispod nivoa od 2.100 poena uz gubitak od dva procenta.Prošlonedeljni izuzetno nizak obim prometa govori da se investitori na Beogradskoj berzi i dalje rukovode jakim oprezom te stoga nisu preduzimali veće aktivnosti ni na strani kupovine ali ni na strani prodaje. S obzirom da nije bilo značajnijeg pada tržišnih vrednosti, može se reći da su trenutne cene domaćih akcija u velikoj meri ukalkulisale trenutne političke prilike.

Ipak, glavni inostrani ulagači sa velikim pozorom pratiće buduće poteze najviših državnih zvaničnika koji bi mogli presuđujuće odrediti ovogodišnja berzanska kretanja. Najtrgovanija hartija bila je niška AIK banka koja je zabeležila promet od skromnih 130,7 miliona dinara uz blagi rast vrednosti na nedeljnom nivou. Solidan promet od 124,8 miliona dinara zabeležila je i novosadska Metals banka. Najveći deo prometa realizovan je na ceni od 39.590 dinara i to u dogovorenoj transakciji dva učesnika na tržištu. Beogradska Agrobanka okončala je sedmicu na nivou od 21.500 dinara a sa prometom od 40,3 miliona dinara bila je takođe među pet najtrgovanijih hartija.

Bečejski „Sojaprotein“ protekle nedelje i zvanično je objavio dokapitalizaciju kojom se planira emitovanje novih 650.000 komada akcija po ceni od 3.100 dinara za sve akcionare koji budu želeli da iskoriste pravo preče kupovine. Ova sredstva biće namenjena za izgradnju fabrike sojinih proteinskih izolata i proteinskih koncentrata, kapaciteta 15 hiljada tona godišnje. Inače, tokom sedmice „Soja“ je zabeležila promet od 57,8 miliona dinara dok je cena na kraju sedmice pala na nivo emisione cene od 3.100 dinara.

Na aukcijskom tržištu, u utorak je otpočelo trgovanje akcijama novosadskog DDOR-a koji je izgubio 20 procenata na vrednosti, spustivši se na nivo od 8.300 dinara. U dve blok transakcije u petak je isprometovano i 24,3 odsto akcija pančevačke „Luke Dunav“ i to po ceni od 15.000 dinara po akciji. Do ove transakcije, najveći akcionari ove pančevačke kompanije bili su Siti Port (vlasnik ugostiteljskog preduzeća „Stari grad“) i šabački „Inter Eksport“.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak