Savet bezbednosti najoštrije osudio napade na ambasade

Srna 22.02.2008 17:15
Savet bezbednosti najoštrije osudio napade na ambasade


Savet bezbednosti UN najoštrije je osudio sinoćnje napade na strane ambasade u Beogradu, čime je ugroženo diplomatsko osoblje i oštećene zgrade misija. U saopštenju ambasadora Paname Rikarda Alberta Rijasa, koji je predsedavajući Predsedništva Saveta bezbednosti, podseća se na „osnovni princip nepovredivosti diplomatskih misija”.On je podsetio da su prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine zemlje u kojima se nalaze ambasade obavezne da preduzmu „sve odgovarajuće korake” radi zaštite objekata diplomatskih misija. „U tom kontekstu, Savet bezbednosti pozdravlja postupke srpskih vlasti da povrate red i zaštite diplomatsku imovinu i personal”, navodi se u saopštenju.

Napadi na strane ambasade u Beogradu desile su se kao znak protesta zbog unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara.

Ambasador SAD pri UN Zalmaj Halilzad najavio je prethodno da će SAD zatražiti od Saveta bezbednosti UN saopštenje kojim će biti osuđeni napadi demonstranata na zgradu američke ambasade u Beogradu.

„Američka ambasada u Beogradu je suverena teritorija i srpska vlada je odgovorna za zaštitu diplomatskih predstavništava”, rekao je Halizad novinarima u UN.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak