Lavrov pozvao na obnavljanje pregovora o statusu Kosova

Blic 22.02.2008 02:18
Lavrov pozvao na obnavljanje pregovora o statusu Kosova


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je ponovo pozvao na obnavljanje pregovora o statusu Kosova. "Neophodno je obnoviti pregovore o Kosovu", reako je Lavrov novinarima u Moskvi. Prema njegovim rečima, aktivnosti Rusije u nastaloj situaciji bile su usmerene pre svega na očuvanje međunarodnog prava.
"Rusija nije jednom upozorila da će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova imati posledice. Izgleda da se naša predskazanja ostvaruju", rekao je on.
Lavrov je naveo da posledice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova "ne doprinose razvoju odnosa Rusije sa EU i SAD, sa kojima Rusija želi da razvija realno partnerstvo za rešenje važnih problema".
"Kosovo nije bilo među najkomplikovanijim problemima, kao što je Palestina", rekao je Lavrov, dodajući da je kosovski problem odvukao međunarodnu zajednicu od rešavanja drugih važnih problema.
"Što se tiče naše praktične politike, mi smo primili k znanju da je presedan stvoren. Abhazija i Južna Osetija nisu jedine koje su govorile da žele da idu istim putem (kao i Kosovo). Takve izjave su date i u nekim delovima same Evrope", rekao je šef ruske diplomatije.
Istupajući na forumu Evropskog kluba, Lavrov je rekao da Rusija "pozdravlja inicijative koje Evropa ima u rešavanju konflikta", ali da želi da te incijative budu u okviru međunarodnog prava.
On je rekao da, mada su se pozicije Rusije i EU razišle kada je reč o Kosovu, treba izvući pouke za budućnost.
Šef Komiteta Državne dume za spoljnu politiku Konstantin Kosačov ocenio je da Kosovo ne može da postane punopravna država.
"Ovako ili onako, Kosovo nema nikakve šanse da dobije potpuni oblik države. Kosovo će ostati kvazi država, kao Severni Kipar, i Tajvan, jer je za puni državni oblik potrebno punopravno učešće u UN", rekao je Kosačov za RIA Novosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak