Održane konsultacije SB posvećene Kosmetu, Tadić prisustvovao sednici

RTS 18.02.2008 16:12
Održane konsultacije SB posvećene Kosmetu, Tadić prisustvovao sednici


Povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održane su konsultacije Saveta bezbednosti posvećene Kosovu i Metohije. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da je dobio od predsednika vlade Kosova saopštenje o privrženosti Prištine planu Martija Ahtisarija i uveravanja da 'prava etničkih manjina neće biti kršena'.Ban je, takođe, dobio pismo od predsednika Srbije u kojem je proglašenje nezavisnosti nazvano 'nasilnim jednostranim odvajanjem dela teritorije Republike Srbije'.

Šest evropskih zemalja i SAD ocenilo je da Savet bezbednosti ne može da se složi o daljim koracima oko Kosova i da je plan o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona.

'Žalimo što SB ne moze da se složi oko daljih koraka, mesecima je jasno da se ništa neće promeniti, ali smo odlučni da preuzmemo odgovornost kroz EU i NATO kako bi obezbedili stabilnost i bezbednost regiona. To je ključni interes UN', rekao je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke koji je pročitao zajedničko pismo Belgije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Hrvatske i SAD.

'Verujemo da je predlog Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona', naveo je Verbeke nakon konsultacija Saveta bezbednosti o Kosovu sednice Saveta sazvane nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

'Žalimo zbog nemogućnost da se obezbedi obostrano prihvatljivo rešenje, ali status kvo je neodrživ', rekao je Verbeke i ukazao da je stabilan proces uz koordinaciju međunarodne zajednice bolje nego produžena nestabilnost.

Međunarodna zajednica će nastaviti da ima svoju ulogu, istakao je Verbeke.

'Ovaj proces je u punoj koordinaciji sa međunarodnim zakonom, uklučujući Rezoluciju 1244, ona obezbeđuje okvir za tranziciju ka novom trajnom statusu Kosova', rekao je Verbeke i dodao da ta rezolucija obezbeđuje osnove za nastavak međunarodnog prisustva na Kosovu u novoj fazi.

Nakon konsultacija, Vitalij Čurkin je izjavio da je postignuta saglasnost da Rezolucija 1244 ostane na snazi.

Što se nas tiče, veoma je važno što smo postigli saglasnost o tome da Rezolucija 1244 ostaje na snazi, kao i prisustvo Ujedinjenih nacija na Kosovu. Generalni sekretar nam je rekao da šef misije UNMIK-a zadržava svoja ovlašćenja. Rečeno nam je da i u prištinskoj deklaraciji stoji da Rezolucija 1244 ostaje na snazi. Ako je to tačno, onda nije jasno koji je pravni osnov da se uopšte i razmatra priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti. Naš stav je da međunarodna zajednica treba da zanemari deklaraciju o nezavisnosti, a da šef misije UNMIK-a treba da je proglasi pravno ništavom', kazao je Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN.

Tadić traži od Ban Ki Muna da poništi nezavisnost

Predsednik Tadić govoriće na sednici SB UN posvećenoj Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kabineta predsednika Srbije. Sednica će početi u 15 časova po njujorškom, odnosno u 21 čas po našem vremenu.

Predsednik Srbije pozvao je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da naloži šefu UNMIK-a da poništi nelegitimnu odluku o proglašsenju nezavisnosti južne srpske pokrajine i raspusti privremenu skupštinu Kosova.

Tadić je, kako je saopšteno iz kabineta Predsednika Srbije, u pismu upoznao generalnog sekretara UN sa odlukom Srbije da poništi današnji secesioništički akt privremene skupštine Kosova, kojim se narušava suverenitet teritorijalni integritet Srbije.

'Republika Srbija traži od svih članica UN da u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa njihovim obavezama po medjunarodnom zakonu, povelji UN i Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i odbace takovaznu nezavisnot Kosova i Metohije' navedeno je u pismu koje je Tadić uputio Ban Ki Munu.

Srbija zatražila hitne sednice SB UN, OEBS i SE

Vlasti Srbije, odmah po jednostranom proglašenju nezavisnosti svoje južne pokrajine, zatražile su hitne sednice Saveta bezbednosti UN, Stalnog saveta OEBS i Komiteta ministara Saveta Evrope, koje će biti održane početkom sedmice, izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Šef diplomatije je na hitnim konsultacijama, obavestio ambasadore i šefove diplomatskih misija u Beogradu o stavu Vlade Srbije o neprihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i apelovao da vlade njihovih zemalja ne priznaju odluku privremenih vlasti u Prištini.

Jeremić je svojim sagovornicima ukazao na moguće posledice koje ovakav nelegalan akt može da izazove na planu bezbednosti, istakavši da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Jeremić je u emisiji RTS-a 'Kosovska kriza' izjavio da 'dok god Srbija bude članica UN, OEBS-a i Saveta Evrope, čime se meri međunarodni suverenitet jedne države, samoproklamovana država Kosovo neće imati pristup tim institucijama'.

Izvor


Article viewed 799 times