Separatisti širom Evrope traže nezavisnost

Tanjug 17.02.2008 22:39
Separatisti širom Evrope traže nezavisnost


Nezavisnost Kosova ojačaće namere mnogih pokrajina i regiona u svetu da zatraže priznavanje njihove nezavisnosti.Baskija: Nezavisnost Kosova "lekcija koju treba slediti"

Baskijske regionalne vlasti ocenile su u nedelju da je proglašenje deklaracije o nezavisnosti Kosova, kojoj se protive španske vlasti, lekcija iz koje bi trebalo izvući poruku.
Deklaracija o nezavisnosti je "lekcija koju treba slediti kada je reč o mirnom i demokratskom rešavanju problema identiteta i pripadnosti", izjavila je na konferenciji za novinare u San Sebastijanu portparol regionalne baskijske vlade Miren Askarate.
To pokazuje da je poštovanje "građanske volje ključ rešavanja" teških političkih problema.
Na čelu baskijske regionalne vlade je Baskijska nacionalna partija, demokratsko-hrišćanska nacionalistička stranka koja predstavlja glavnu političku snagu u Baskiji.
Španska vlada je ponovila u nedelju da se protivi proglašenju nezavisnosti Kosova.
"Nismo pristalice jednostrane deklaracije o nezavisnosti", izjavila je potpredsednica vlade Marija Tereza Fernandes de la Vega.


Abhazija i Južna Osetija traže nezavisnost

Abhazija i Južna Osetija, separatistički gruzijski regioni, najavili su u nedelju da će tražiti od Rusije i UN priznavanje njihove nezavisnosti.
"Situacija na Kosovu predstavlja presedan. Ne može se govoriti o jedinstvenom slučaju. Abhazija će se uskoro obratiti ruskom parlamentu i Savetu bezbednosti UN i zatražiti priznavanje nezavisnosti", izjavio je predsednik te teritorije Sergej Bagapš nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, javlja Interfaks.
Predsednik Južne Osetije Eduard Kokoiti rekao je da "ono što je Kosovo danas uradilo, to se već dogodilo u Abhaziji i Južnoj Osetiji".
On je najavio da će Južna Osetija uskoro kao i Abhazija zatražiti priznavanje nezavisnosti.

Kosovo će ojačati namere Nagorno Karabaha da bude priznat

Nezavisnost Kosova ojačaće namere regiona Nagorno Karabah da bude priznat kao država, izjavio je danas jermenijski premijer Serž Sarkisijan.
"Ukoliko države priznaju nezavisnost Kosova, a ne priznaju nezavisnost Nagorno Karabaha, pomislićemo da je reč o dvostrukim standardima", rekao je premijer Sarkisijan u intervjuu za agenciju Rojters.

Sarkisijan je povukao paralelu između južne srpske pokrajine i Nagorno Karabaha, nepriznate samoproklamovane države jermenskih separatista, u delu Azerbejdžana, koji se graniči sa Jermenijom.

Predsednik vlade Jermenije i jedan od kandidata na predsedničkim izborima 19. februara, koji je rođen u Nagorno Karabahu, istakao je međutim da međunarodno priznanje Kosova "ne znači...da će Jermenija odmah priznati nezavisnost (Nagorno) Karabaha".

Sporadični sukobi u Nagorno Karabahu između Azerbejdžanaca i etničkih Jermena od 1988 rasplamsali su se pošto je lokalno jermensko stanovništvo 10. decembra 1991. proglasilo nezavisnost od Azerbejdžana i osnivanje Nagorno-Karabah Republike (NKR). Usledio je rat između azerbejdžanskih snaga i vojnih trupa iz Jermenije, dve novonastale države koje su se osamostalile od Sovjetskog saveza. Oko 35.000 ljudi je poginulo, a stotine hiljada napustilo svoje domove, pre nego što je potpisano primirje.
Suverenost NKR nije priznala nijedna država ili međunarodna organizacija na svetu. Teritorija ostaje deo Azerbejdžana, ali je kontrolišu jermenske snage.

Izvor