U SB UN 10:5 protiv nezavisnosti Kosmeta

Glas javnosti 16.02.2008 20:30
U SB UN 10:5 protiv nezavisnosti Kosmeta


Rezultat 10:5 za one koji podržavaju nastavak pregovora, borbu protiv bespravne nezavisnosti i rušilačkog presedana nateraće Zapad da razmisli, tvrde ruski zvaničnici. Debata pokazala da mnogi neće priznati Prištinu, da većina čovečanstva hoće dogovor, ali i da nekoliko zemalja može da manipuliše SB i ignoriše njegove odlukeŠefovi diplomatija Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, prebrojali su na sednici SB UN o Kosmetu deset glasova za pregovore, a SAD i njeni poltroni, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija ostali su moralno poraženi usred sedišta UN. Lažna slika koju su želeli da stave pred oči celog čovečanstva - da su pregovori iscrpljeni, kompromis nemoguć, a Kosmet jedinstven slučaj - razotkrivena je zahvaljujući tome što se Rusija, Kina, Indonezija, Južna Afrika... nisu (pro) dale. Da, kao što reče, ruski predsednik Vladimir Putin, te zemlje imaju srama, ne bi bilo pomena o jednostranom proglašenju nezavisnosti. Ovako, one će ignorisati sve što se desilo u SB, a nama ostaje da se hrabrimo podrškom država kao što su ovih deset u daljoj borbi protiv lažne šiptarske tvorevine. Ovo je rezime kako Glasovi sagovornici, uvaženi analitičari i predstavnici Srba sa Kosmeta iz stranke srpskog premijera i predsednika, vide rezultat vanredne sednice SB.

- Lažni deo strategije koordinisanog proglašenja potvrđen je kao takav, jer je, očigledno, protiv volje većeg dela čovečanstva. Izuzetno je bitno što je sednica demantovala laži EU i SAD da su mogućnosti za pregovore iscrpljene i da su se svi složili s tim. Pokazala se pogrešnom floskula i eufemizam da je svaki kamen preokrenut. Visoke diplomate u Briselu kažu da će EU ignorisati ovih deset zemalja, što je potpuno pogubna strategija, pokazuje koliko EU poštuje Srbiju, sistem UN, Rusiju, Kinu, Indoneziju, Južnu Afriku... Stav desetorice nam daje nadu da je u svetu dobar deo zemalja koje neće priznati nezavisnost. A nije za potcenjivanje kad se pokaže da je protiv nečega pola čovečanstva - istakao je Aleksandar Mitić sa Instituta 4S u Briselu.
Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je eksplicitniji. Preksinoć je, kaže, ponovo demaskiran odnos SAD prema SB UN - Vašingtonu i njegovim saveznicima to telo je potrebno samo kada sprovodi njihovu politiku.

RUSIJA PRIZNAJE ABHAZIJU I JUŽNU OSETIJU?

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se juče sa predsednicima Abhazije i Južne Osetije Sergejom Bagapšom i Eduardom Kokojtom, nakon čega je njegovo ministarstvo u saopštenju navelo da „će jednostrano proglašenje nezavisnosti, pogotovo ako ga prizna niz zemalja, apsolutno morati da se uzme u obzir u vezi sa situacijom u Abhaziji i Južnoj Osetiji“ - uprkos tome što Rusija „potvrđuje svoju privrženost mirnom rešenju gruzino-abhaskog i gruzino-osetinskog konflikta.

FRANCUZI  ZAINTRIGIRALI

Sednica je počela oko 21.30 i već na početku Vuk Jeremić oštro je nastupio iznoseći argumentovano zahteve i poziciju Srbije. Uz svesrdnu podršku ruskog ambasadora Sergeja Lavrova. Reakcija „manjine“ bila je predvidiva. Američki, engleski i francuski ambasadori mantrali su da je rešenje u okvirima UN- nemoguće. Britanac Džon Sojers zaključio je da težište treba da se premesti u region i Brisel, te da EU namerava da već u ponedeljak odreaguje na stvorenu situaciju. Međutim, jedan od francuskih diplomata rekao je novinarima da tada neće odlučiti o statusu, nego o stavu da je „status kvo“ neodrživ. Otkud opet priča o zamrzavanju...

Iz izlaganja stalnog predstavnika Rusije pri SB OUN Vitalija Čurkina
Kosovo u vlasti Brisela tek kad Srbija uĐe u EvropskU uniju

- Problem teritorijalne celovitosti država ključno je pitanje za sve članice svetske organizacije. Rezultat izjašnjavanja 10:5 najbolji je odgovor svima koji su tvrdili i tvrde da je „kosovski slučaj“ jedinstven. Jer, nije jedinstven ni zato što u svetu postoji oko 200 etničkih konflikata koje kosovski presedan može aktivirati i separatističke režime podstaknuti na opasne stvari.
Zamena civilne misije UN, pod čijom upravom se nalazi ta srpska provincija, i prenos njenih ovlašćenja na EU lišeni su svakog pravnog osnova. Bez nove rezolucije SB niko nema prava da svojevoljno zameni UN na Kosovu, da proizvoljno izmeni karakter, strukturu i funkcije međunarodnog civilnog prisustva u toj pokrajini. Svi voluntaristički koraci mimo SB UN, kojima bi bio promenjen mandat međunarodnog prisustva, bili bi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, protivrečili bi pre svega Povelji UN i opštepriznatim mirovnim normama.
Rusija se s razumevanjem odnosi prema težnji EU da igra aktivniju ulogu u regulisanju kosovske situacije, ali insistira na tome da svi koraci Brisela moraju biti na pravnom polju. Možda u budućnosti i postane ubedljiv argument Brisela da je problem Kosova - stvar EU. Ali, to će biti tek onda kada ceo Balkan, uključujući i Srbiju u njenim sadašnjim granicama, bude integrisan u EU. Pošto to sada nije slučaj, Kosovo ostaje međunarodni problem, ostaje u kompetenciji SB sa njegovom univerzalnom jurisdikcijom.
Ovlašćen sam da potvrdim zahtev generalnom sekretaru UN da su on i njegov specijalni predstavnik i šef Unmika Joahim Riker - u slučaju da bude jednostrano proglašena nezavisnost Kosova - obavezni da takvu odluku kosovsko-albanskih vlasti proglase nevažećom. Moju zemlju zabrinjava pozicija generalnog sekretara UN Ban Đi-muna pošto je već dao podršku Ahtisariijevom planu. Mi znamo i za pokušaje da se generalni sekretar UN iskoristi sa namerom da se misiji EU na Kosovu da privid kakvog-takvog pravnog pokrića. Takve pokušaje smatramo neprihvatljivim. Upozoravamo da će naneti ozbiljnu štetu nepristrasnosti i legitimnosti uloge UN u regulisanju konflikata na svim „vrućim tačkama“ planete, čak daleko izvan okvira Balkana.

- A kada se većina u SB odupre njihovim zahtevima, onda odluče da je ignorišu. Ne očekujem mnogo neposrednog praktičnog uticaja - SAD su davno rešile da izmeste kosovsko pitanje iz SB UN - ali je ovolika podrška za Srbiju velika moralna pobeda, velika satisfakcija i biće snažan adut u rukama srpske politike u narednom periodu - smatra Vukadinović.

Analitičar Milan Nikolić izrazio je žaljenje što Srbija neće imati mnogo šta od ovog rezultata, „jer ovde nema demokratije i brojanja glasova“.

- Uz nas su i međunarodno pravo i Povelja UN. Kad nam to ne pomaže, neće ni ovih deset, naročito jer su na drugoj strani najjače zemlje. SB je u pat poziciji, a maločas je bila trka između inauguracije Tadića i Tačijeve najave datuma nezavisnosti - rekao je on.
Član pregovaračkog tima Marko Jakšić rekao je da je kosmetskim Srbima ovo „veliki podsticaj da istraju“.
- Svet je potvrdio da smo u pravu. Uz tu moralnu satisfakciju, sada je najvažnije da upravo mi budemo protiv nezavisnosti. Ako budemo čvrsti u tome, neće moći da nam otmu Kosovo - kazao je Jakšić, ohrabren i u nadi da će „naši nastupi ubuduće moći da budu jači i tvrđi“.

Još jedan lider naših sa Kosmeta i pregovarač Goran Bogdanović vidi u tolikoj podršci dokaz da se „unilateralno priznanje kosi sa međunarodnim pravom, da može da destabilizuje i Balkan i druge regije u Evropi“.
- Toliki glasovi govore o zabrinutosti zemalja koje žele da se poštuje međunarodno pravo i o tome da Kosovo nije jedinstven slučaj. Oni su jasna poruka da je Srbija apsolutno u pravu, a ovi što rade drugačije na pogrešnom putu koji će destabilizovati svet - upozorio je Bogdanović.

Portparol ruske diplomatije Mihail Kaminjin istakao je da je za većinu u SB kosovsko pitanje daleko van okvira regiona i da će imati posledice svuda u svetu, a jednostrano proglašenje nezavisnosti - kršenje međunarodnog prava, Povelje UN, odluka SB i Helsinškog završnog akta.
- To će naterati na razmišljanje one koji aktivno podstiču proglašenje, a mi smo dobili potvrdu da je naš pristup ispravan - rekao je on. Kosovo je prekjuče posebno razmatrano u Komitetu za međunarodne poslove, a posle sastanka sa Lavrovim, predsednik Državne dume Konstantin Kosačov istakao je da „izvršna vlast Rusije čini sve što je u njenoj moći da spreči najnegativniji scenario jednostrane nezavisnosti“.


Izvor