Kneza Mihaila 'umivaju' na Trgu republike

Politika 15.11.2019 08:45
Kneza Mihaila 'umivaju' na Trgu republike


Obeležje neće biti skidano sa postamenta, a rok za završetak čišćenja konjičke skulpture je 60 danaNajstarije i najreprezentativnije figuralno srpsko obeležje – spomenik knezu Mihailu na Trgu republike uskoro bi trebalo da skine koprenu prašine i čađi i da zablista u punom sjaju. U narednih nekoliko dana i to posle više od tri decenije počeće konzervatorski radovi na konjaničkoj statui.

Do sada je završeno pranje mermernog postolja od grafita i uređenje kandelabra, a predstoji čišćenje skulpture od naslaga i njena zaštita.

Izvođač radova je preduzeće „Granit Liješće”, a konzervatorske radove obaviće Risto Mihić, vajar i konzervator u Narodnom muzeju. Predviđena sredstva za taj posao su 3,7 miliona dinara bez PDV-a, a rok za završetak radova je 60 dana pod uslovom da ne bude vremenskih neprilika.

Za to vreme skulptura neće biti skidana. Oko spomenika visokog gotovo deset metara biće postavljena skela da bi konzervator i radnici mogli da priđu skulpturi.

– Ceo konzervatorski postupak radi se da bi se usporilo propadanje konjaničke skulpture i ona se dodatno zaštitila. Najpre ćemo reljefe i skulpturu ručno očistiti destilovanom vodom da bismo skinuli prljavštinu i otkrili eventualne nedostatke ili oštećenja. Osnovni materijal od koga je napravljena skulptura, a to je mesing, mora da se sačuva u netaknutoj formi. Istovremeno ćemo proveravati kvalitet zelene patine. Ako je bude u praškastom stanju, čišćenjem će biti uklonjena, a njen ostatak dodatno proveren. To ne znači da će patina u potpunosti biti uklonjena. Svima onima koji vole ovaj spomenik naglašavam da se njegov izgled neće bitno promeniti, samo će se skinuti nečistoće, a on „prosvetliti” i zaštititi – objašnjava Mihić.

Ovim konzervatorskim radovima predviđeno je i da se zatvore i neke pukotine i rupice koje su se prethodnih godina pojavile.

– Tek kada krenemo u posao znaćemo u kakvom je stanju skulptura. Postoji projekat koga ćemo se u osnovi držati, ali ako bude iznenađenja, o njima ćemo se dogovarati sa nadzorom da bi se našlo najbolje rešenje. Ne očekujem veće probleme, ali imam pozitivnu tremu jer je reč o izuzetno važnom spomeniku – istakao je Mihić koji je prethodne godine zaštitio 44 skulpture u Vrnjačkoj Banji i Spomenik srpskom vojniku u Kraljevu, čuvenog Milutina.

Spomenik knezu Mihailu već 137 godina „nadgleda” prostor glavnog gradskog sastajališta – Trga republike. Za to vreme nije puno puta intervenisano na njemu. Na postamentu izgrađenom od venčačkog mermera poslednje popravke bile su 1996. godine, a pre toga 1983, dok skulptura godinama nije obnavljana.

Vajar Paci uradio i spomenik Danteu

Ideja da se podigne spomenik knezu Mihailu začeta je u drugoj polovini 19. veka kada se u Beogradu podižu spomenici uglednim ličnostima Srbije. Posle brojnih polemika i međunarodnog konkursa na koji je pristiglo čak 17 radova za autora je izabran italijanski vajar Enriko Paci. On je, između ostalog, uradio spomenik italijanskom piscu Danteu ispred bazilike Santa Kroče u Firenci.

Spomenik knezu Mihailu odliven je u Minhenu, a nacrte za postament uradio je srpski arhitekta Konstantin Jovanović. Svečano je otkriven na tadašnjem Pozorišnom trgu decembra 1882. godine za Svetog Nikolu, krsnu slavu Obrenovića. Kao model za figuru konja koga jaše knez Mihailo poslužio je at, vranac koga je knez dobio vraćajući se iz Rumunije sa svadbenog putovanja sa Julijom Hunjadi.

Zbog izuzetne kulturno-istorijske vrednosti on je utvrđen za kulturno dobro od velikog značaja. Osim toga, spomenik se nalazi u okviru prostorne kulturno-istorijske celine „Istorijsko jezgro Beograda” koja je takođe kulturno dobro.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak