Francuski 'Jadnici' pobednici 'Slobodne zone'

Politika 15.11.2019 08:43
Francuski 'Jadnici' pobednici 'Slobodne zone'


Najbolji regionalni film rumunska 'Čudovišta', nagrada za ljudska prava i nagrada publike za 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dane BudisavljevićPobednik međunarodnog takmičarskog programa 15. festivala „Slobodna zona” u Beogradu je, prema odluci žirija kojem je predsedavao francuski kritičar i publicista Žan Pjer Rem, francuski debitantski film „Jadnici” Lađa Lija proletos, nagrađen i u Kanu.

Lijevi „Jadnici”, iako tematski i te kako ima veze, nije rađen prema istoimenom romanu Viktora Igoa, već je za njega scenario ispisao ovaj današnji život u jednom od pariskih predgrađa, u kojem je odrastao i ovaj crnoputi francuski autor.

Film je žestoka politička drama o socijalnoj bedi u francuskim predgrađima u kojima uglavnom živi populacija „magrebskih došljaka”, o policijskom nasilju, nedostatku obrazovanja i društvene brige. Film kao da vrišti: „Komšije, pogledajte nas!”, a negde u celoj filmskoj krimi-priči i samom sledu događaja jasna je Lijeva namera da svetu pokaže da se gotovo ništa nije promenilo od 19. veka, kada je Viktor Igo i napisao svoj čuveni roman. Beda je ostala gotovo ista. Nezadovoljstvo kulminira i paljevinama po pariskim ulicama, tokom protesta „žutih prsluka” i tome se ne vidi kraj. Ovaj film je zaslužio dobre ocene, ne toliko zbog kakvih rediteljskih majstorija koliko zbog provokativne i važne teme o kojoj treba glasno govoriti.

Francuski 'Jadnici' pobednici 'Slobodne zone'

Iz pobedničkog filma „Jadnici” Lađa Lija (Foto pres služba 15. „Slobodne zone”)

agrada za najbolji angažovani film u Regionalnom takmičarskom programu „Balkanski horizonti” pripao je rumunskim „Čudovištima” reditelja Marijusa Olteanua (letos nagrađen za najbolji scenario na festivalu u Herceg Novom), prema odluci žirija kojem je predsedavao nezavisni francuski producent Gijom de Sej. Olteaunov film je mudro ispisana porodična drama o krizi između bračnog para, koji je pred svetom i porodicom skladan, a nasamo netrpeljiv do krajnjih granica. Olteanu otvara prostor za sagledavanje svih unutrašnjih demona čoveka i žene, ličnih potreba, ubeđenja i životnih očekivanja i postavlja pitanje da li je rastanak najveći dokaz ljubavi...

U ovom takmičarskom programu nagradu za najbolji film koji tretira ljudska prava superiorno je osvojila hrvatska autorka Dana Budisavljević za svoj crno-beli hibridni film „Dnevnik Diane Budisavljević”, u kojem je sa velikom dozom dostojanstva otvorila i osvetlila važnu istorijsku temu, ispričavši kompleksnu i osećajnu priču o istinitoj ličnosti. O Diani Budisavljević i njenoj humanoj i važnoj misiji spasavanja na hiljade srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata u tada zvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Film Budisavljevićeve koji se gleda bez daha, uz osećanje nemog užasa i teške knedle u grlu, osvojio je i važnu nagradu publike. Ona ga je na premijeri na 15. festivalu „Slobodna zona” ispratila na nogama, sa ovacijama. Slične reakcije očekuju se i u bioskopskim dvoranama, jer ovaj film odmah kreće i u redovnu distribuciju u Srbiji.

Nagrada za najbolji angažovani film u programu „14+” koji je bio namenjen mlađoj festivalskoj publici, pripala je „Zvezdi od 100 kila” francuske autorke Mari-Sofi Šambon, o pretiloj devojčici čiji je jedini san da postane astronaut.

Članovi žirija u oba glavna takmičarska programa dodelili su i svoja specijalna priznanja. U Međunarodnom takmičarskom programu ono je pripalo sudanskom filmu „Razgovor o drveću” Suhaiba Gasmelbarija, dok je ovo priznanje u Regionalnom programu osvojila srpska autorka Jelena Radenović za svoj dokumentarni film „Umetnost sećanja” („Milestones”).

Radenovićeva je svoj 62-minutni dokumentarac radila u koprodukciji sa Belgijom i Velikom Britanijom. U njemu se bavi monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije i to sa tezom da primeri pojedinih spomenika pokazuju da će prava umetnost opstati i preživeti smene ideologija i političkih ubeđenja. Jer, u najvećem delu reč je o apstraktnim konstrukcijama lišenim ideoloških simbola i kulta ličnosti, o umetničkim delima čiji je oblik i dizajn, često i futuristička vizionarnost, ali i impresivna tehnička izvedba i dan-danas moderan. I pre svega – reč je o simbolima ljudskog stradanja, čovekove borbe za slobodu, za bolju i svetliju budućnost. U filmu „Umetnost sećanja” Jelene Radenović o tome svedoči skulptor, profesor Miodrag Živković, autor spomenika na Kadinjači, Tjentištu i u Kragujevcu...

Programske celine i ovog 15. festivala „Slobodna zona” bile su u znaku filmova koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desničarskog ekstremizma u svetu, etničkim i socijalnim tenzijama, aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, kao i nezajažljivošću liberalnog kapitalizma. Festival je ugostio i nezavisnog kanadskog autora Denija Kotea koji je, još tokom održavanja 60. Solunskog festivala gde je takođe bio gost, i u Beogradu održao svoj master klas.

Zbog interesovanja gledalaca, ljubitelja „Slobodne zone”, organizuje se i festival na bis. Tako će se danas pred publikom u Dvorani kulturnog centra Beograda reprizno naći i pobednički „Jadnici” Lađa Lija, snoliki i snažan dokumentarac „Kordiljeri snova” legendarnog čileanskog autora Patrisija Guzmana i muzički dokumentarac „Tusta”. Cene ulaznica za „Slobodnu zonu” na bis su 300 dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak