Da li paljba iz Gaze vodi Izrael u nove izbore

Politika 15.11.2019 07:33
Da li paljba iz Gaze vodi Izrael u nove izbore


Atentat izraelske vojske na komandanta jednog palestinskog pokreta otvorio je razmenu vatre koja bi mogla blokirati formiranje vladeUprkos žestokoj razmeni vatre između izraelske vojske i palestinskog pojasa Gaze, ono čega se u Izraelu trenutno najviše pribojavaju izgleda da nije krajnja eskalacija u vidu potpunog rata, koliko mogućnost da će ovaj sukob slomiti pregovore o sklapanju vladajuće koalicije i prinuditi zemlju na treće izbore u ovoj godini.

Pojedine spekulacije idu toliko daleko da postavljaju pitanje da li je još aktuelni premijer Benjamin Netanijahu, svega nekoliko časova pre nego što je resor odbrane, koji je takođe držao, predao Naftaliju Benetu, s potajnom političkom računicom naredio atentat na komandanta Palestinskog islamskog džihada (PIDž) Bahu Abua el Atu. Cilj mu je, prema tim nagađanjima, mogao biti da uvede Izrael u predratno stanje s palestinskim frakcijama i oduzme šansu svom rivalu i trenutnom mandataru Beniju Gancu da postigne dogovor s arapskim strankama o podršci vladi.

Lider Plavo-belog saveza Ganc, naime, ima još sedam dana da formira vladu ili da vrati mandat predsedniku države Ruvenu Rivlinu. Rok mu, prema izraelskom ustavu, ne može biti produžen. Istina, i bez zaoštravanja sa Gazom pitanje je može li Ganc prevladati otpore unutar sopstvene stranke i bloka arapskih političara kako bi posle mnogo vremena bila zasnovana vlada kojoj bi i izraelski Arapi dali podršku, makar u njoj ne učestvovali, što je, čini se, maksimum o kojem su obe strane zasad spremne da razmišljaju. Ali, ako je to dosad i bilo zamislivo, razmena raketne vatre između Izraela i Gaze pala je u strahovito lošem trenutku po eventualni dogovor plavo-belih i Arapa.

Da li je Netanijahu ciljao i na to kada je pucao na Atu, nemoguće je reći. U „Džeruzalem postu”, doduše, konstatuju kako bi, ako je to imao na umu, još povoljniji čas za atentat na komandanta PIDž Netanijahuu bio dok je on još imao mandat za sastavljanje vlade, koji je u međuvremenu morao vratiti jer nije prikupio podršku dovoljnog broja poslanika. S onima koji su bili na arapskoj Združenoj listi nije ni pokušavao jer je takav dogovor bio nemoguć, tako da mu ni eskalacija s Gazom nije mogla naštetiti.

Opet, Ati se ovakva sudbina svakako pisala, tako da sigurno nije ubijen isključivo radi nečije političke koristi. On je bio među istaknutijim ličnostima PIDž i navodno je na spisku za odstrel držan barem godinu dana. Izraelske vlasti tvrde da je smaknut zato što je bio „bomba koja otkucava”, koordinator raznih napada na Izrael, koji je upravo pripremao još sličnih udara i stoga morao biti sprečen.

Osim Ate, kojeg su bombe snašle u Gazi, izraelska avijacija je gađala još jednog komandanta PIDž Akrama el Adžurija u njegovom stanu u sirijskoj prestonici Damasku. Kako se trenutno čini, on je smrti umakao, ali su stradali, prenosi Al Džazira, njegov sin i unuka. Dan kasnije, Izraelci su likvidirali i još jednog člana PIDž Halida Faraža. U međuvremenu, iz Gaze je započelo lansiranje raketa ka Izraelu, više od dve stotine njih do juče. Većina je, tvrde Izraelci, presretnuta pre nego što su išta pogodile. Na palestinskoj strani, u uzvratnim akcijama izraelske vojske protiv meta povezanih sa PIDž, pale su 24 žrtve.

Izraelske vlasti su zapretile i vođi PIDž Zijadu el Nakli, koji živi u Damasku, da će ga ubiti. Tu poruku je, prema saznanjima lista „Hajat”, preneo izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov. Palestinski islamski džihad je juče poručio da ne prihvata prekid vatre. Ipak, izraelski mediji ne očekuju da će ova poslednja eskalacija prerasti u rat pošto, navodno, najjači militantni pokret u Gazi, Hamas, to ne želi.

Kako god da se ovo odrazi na izraelsku političku situaciju – koja ni nakon aprilskih izbora nije iznedrila vladu, zbog čega su oni u septembru ponovljeni, a da ni to još nije dalo rezultat – izraelska vojska je poslednjima akcijama protiv PIDž poslala poruku ne samo toj organizaciji nego i njenim pokroviteljima. Za Iran se veruje da je njen glavni finansijer u manjoj meri navodno i Sirija. Bombardovanjima i u Gazi i u Damasku Izraelci su stavili do znanja da sve neprijatelje drže na nišanu i da se neće obazirati na zahteve Iranaca i Sirijaca da ne gađaju njihove mete, što u Siriji, što u Libanu i Iraku, gde su takođe proiranske grupe i vojni kapaciteti teheranskih vlasti. Od toga ih, izgleda, neće odvratiti ni primer Saudijske Arabije, po čijim su ključnim naftnim pogonima pali projektili navodno ispaljeni direktno iz Irana ili uz pomoć tamošnjeg režima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak