Nova runda razgovora vlasti i opozicije, Novi predstavnici EP

Mondo 15.11.2019 08:25
Nova runda razgovora vlasti i opozicije, Novi predstavnici EP


Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće održana danas u staroj skupštini Srbije. Ko će doći i kakva su očekivanja...Za razliku od prethodne runde EP je dobilo pojačanje prisustvom izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon.

Fajon je za "Večernje novosti" istakla da će najpre odvojeno razgovarati sa opozicijom i predstavnicima vlasti, a potom će na zajedničkom sastanku obe strane izneti svoje mišljenje o situaciji i moći da zajedno dođu do obostrano prihvatljivog rešenja koje će dovesti do normalnog odvijanja izbora i povratka opozicije u parlament.

Prema njenim rečima iako postoji napredak trenutno izborno zakonodavstvo Srbije nije uskađeno sa zahtevima izborne posmatračke misije OEBS-a.

"Ne samo da nije usklađeno nego je problem u implementaciji. Prvenstveno medijska zastupljenost svih strana nije jednaka. To predstavlja veliki problem, jer je sloboda medija jedna od glavnih stavki pravne države i države koja stremi članstvu u EU. Takođe bitno je imati jasniju strukturu finansiranja politickih subjekata i izbornih kampanja", rekla je Fajonova.

Velika je šansa da EP pošalje misiju da prati izbore, ali da nije još ništa odlučeno, jer prvo Srbija treba da zatraži prisustvo misije kako bi to uopšte bilo izvodljivo.

Međustranačkom dijalogu, prema programu, prisustvovaće i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Kako Tanjug saznaje, učešće su najavili SNS, SPS, SDPS, LDP, LSV, SDA Sandžaka, PUPS, JS, Stranka moderne Srbije, Nova Srbija Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, Savez Vojvođanskih Mađara.

Pozivu su se odazvali i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa, Zoran Živković, Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i SPAS-a.

Za razliku od dvodnevnog dijaloga u oktobru, ovaj će trajati samo jedan dan i imaće tri sesije, dok će, kao i prethodnog puta, lideri poslaničkih grupa imati pojedinačno po pet minuta za diskusiju o svakoj temi.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak