Prepoznajte lažova: Ako vam se neko ovako izvini, uopšte mu nije žao

Mondo 15.11.2019 08:15
Prepoznajte lažova: Ako vam se neko ovako izvini, uopšte mu nije žao


Evo signala i fraza koji ukazuju na to da neko nije iskren s vama kada vam kaže "izvini"!Izvinjenje vraća poverenje, "leči" povređena osećanja i donosi balans u vezu koja je možda oštećena delom zbog kojeg se izvinjavate. Ali kada se neko izvini, a ne misli to zaista, može da nanese veću štetu.

Evo nekoliko najčešćih fraza, po kojima možete prepoznati da li se neko zaista izvinjava ili to govori samo "reda radi", bez iskrenosti.

Žao mi je ako...

Na ovaj način, osoba vam rečju "ako" ukazuje da misli da se problem nije zaista dogodio, već samo "možda", ili samo u vašoj glavi.

Žao mi je što ti misliš da...

Izvinjenje bi trebalo da se odnosi na delo, a ne to šta ko o njemu misli.

Žao mi je, ali...

Nema ali, ili je izvinjenje, ili nije!

Samo sam...

Umanjivanje "težine" počinjenog dela nije dobar put ka ponovnom građenju poverenja. Odgovornost bi uvek trebalo preuzimati u potpunosti, ne pokušavati da je umanjite.

Ti znaš da ja...

Na ovaj način sagovornik pokušava da vas stavi na svoju stranu. "Ti znaš da ja to ne bih uradio/uradila" je veoma čest način izvinjenja koje to, zapravo, nije.

Iskreno izvinjenje, s druge strane, osoba kojoj je zaista žao nudi bez uslova, bez umanjivanja "težine" onoga što se desilo, ili bez pokušaja da vas ubedi da se to nije ni dogodilo, ili da nije bilo toliko strašno. Autentično izvinjenje počinje time što će neko zapravo saslušati šta vas muči i zbog čega su vam povređenja osećanja, a ne samo "ispaliti" izvinjenje da bi nešto rekao.

"Važno je da osoba koja prima izvinjenje svoja osećanja jasno iznese. Suština je u tome da se ta osećanja prepoznaju i da se prizna njihova važnost. Izvinjenje je delom razumevanje problema, a delom pokušaj da se on reši", kaže za "YourTango" terapeutkinja Harijet Lerner.

Znate li vi neke primere "lažnih" izvinjenja? Recite nam u komentarima!

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak