Ističe rok za plaćanje poreza: Ako ne platite u petak, kazne mogu biti paprene

B92 15.11.2019 07:29
Ističe rok za plaćanje poreza: Ako ne platite u petak, kazne mogu biti paprene


Za građane Srbije u petak ističe rok za plaćanje poslednje rate poreza na imovinu za ovu godinu.U rešenju o utvrđenom porezu koje građani dobijaju početkom godine stoje rokovi i iznosi za celu godinu po tromesečju.

Njih je potrebno platiti u roku od 45 dana od dana počеtka tromеsеčja. Tako ratе padaju uglavnom 15. u mеsеcu: fеbruaru, maju, avgustu i novеmbru, prenosi Prva TV.

Za nov stan od 50 kvadrata u Beogradu u prvoj zoni u proseku je potrebno izdvojiti 18.600 dinara za godišnji porez na imovinu.

"Ono što je bitno reći 50 posto poreza se plaća ako se koristi imovina, u odnosu na onu nekretninu koja se ne koristi. Porez na imovinu može platiti ili onaj koji koristi ili vlasnik, ali se gazda mora na kraju pobrinuti da porez bude izmiren", kaže ekonomista Milan Kovačević.

Mnogi građani ne znaju da postoje kazne ako ne plate na vreme porez.

"Nisam platio porez. Šta vredi kada nemam lovu?", kaže jedan od građana za Prvu TV.

Takvi dobiju opomenu s kamatom, koja je na godišnjem nivou nešto viša od 12 odsto. Za deset hiljada dinara poreza na imovinu ako kasnite moraćete da platite 634 dinara više. Ako okrenete glavu na drugu stranu, možete biti i kažnjeni i to najmanje 5000 dinara.

Građani Srbije u svakom trenutku na internet-sajtu lokalne poreske administracije ili putem aplikacije za telefon mogu da saznaju iznos godišnjeg poreza. Međutim, stručnjaci smatraju da to nije najpouzdaniji način.

"Stalno se govori o tome kako će elektronika u tome pomoći, ali vi do sada ne možete znati koliko ste platili, koliko dugujete, da li ste napravili neku grešku", objašnjava Kovačević.

Zbog toga je i dalje najsigurnije peške. Put pod noge pa u opštinu na kojoj se nalazi vaša nepokretnost. Tamo porez na imovinu i plaćate. Sve ostale poreze i dalje plaćate kod poreske uprave Srbije. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak