Vučić ne ide u Zagreb: Ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj

RTV 14.11.2019 18:28
Vučić ne ide u Zagreb: Ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.Vučić je u pismu predsedniku EPP Žozefu Dolu u kojem je obrazložio svoju odluku, naveo i da to što neće prisustvovati kongresu EPP u Zagrebu, nije dokaz slabosti, već, kako kaže, dokaz snage i želje da menja stvari na bolje.

Dodao je da je najvažniji deo politike koju predstavlja pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti.

U pismu, koje je "Blic" objavio u celosti, Vučić se zahvalio na pozivu da se lično obrati kongresu EPP u Zagrebu i da je taj poziv za njega velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo.

"Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku", istakao je on.

Vučić je dodao da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima.

"Kao što znate gospodine predsedniče, ni malo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti", istakao je on.

Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

"Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da neću prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, Vučić je zamolio Dola da jedan od narednih važnih događaja za EPP organizuje u Srbiji, gde su, dodaje, svi dobrodošli i gde ni protiv jednog učesnika i člana EPP neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Naveo je da se SNS ponosi time što pripada porodici evropskih narodnih partija i zahvalio se Dolu na svemu što je učinio kako za poziciju Srbije u Evropi, tako i za položaj naprednjaka u najvažnijoj porodici evropskih političkih partija.

Zamolio je Dola da prenese njegove čestitke partijskoj koleginici Ursuli Fon der Lajen na izboru za šefa Evropske komisije, uz uverenje da će u ovim teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je "naša EPP" najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

U posebnoj napomeni Vučić dodaje da će napadi na njega čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biti nastavljeni.

"To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao", zaključio je Vučić.

Vulin: Vučić nije pokazao strah, ustaše jesu

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da mu je žao što predsednik Aleksandar Vučić neće ići u Zagreb, na kongres Evropske narodne partije, na koji je pozvan kao lider SNS.

"Voleo bih da je svet mogao da vidi ustaše nemoćne da sakriju bes i mržnju kada slušaju šta govori Srbin koji ih se ne plaši i koji im ne prašta ratove i zločine. Vučić nije pokazao strah, ali ustaše jesu", rekao je u izjavio za javnost ministar odbrane i lider Pokreta socijalista.

Vulin smatra da "nema za ustaše većeg straha od uspešne Srbije i većeg predmeta mržnje od Aleksandra Vučića".
"Ustaše Vučiću ne mogu da oproste što mu je otac u majčinoj utrobi pretekao njihovu kamu, a oni koji su među Hrvatima navodno umereni političari, Vučiću ne praštaju što je Srbiju ojačao i uspravio i što im glasno kaže da se ni Jasenovac ni Oluja neće ponoviti", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, između hrvatskih političara nema razlika kada su u pitanju Srbi.
"Kompleksi i strah u Hrvata progovore svaki put kada se pomenu Srbi, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić", poručio je Vulin.

Na sramotu EU, naveo je Vulin, "Vučić mora da brine šta će ustaše uraditi Srbima u Hrvatskoj, i da li će bes kojim njega ne mogu da povrede, istresti na preostalim Srbima".

Brnabić: Odluka Vučića ispravna, mi bismo drugačije postupili

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je odluka predsednika Srbije da ne ode na samit EPP u Zagreb ispravna, ali da bi Srbija, da je bila domaćin, postupila drugačije.

"Odluka je u potpunosti ispravna, on nije želeo dalje da antagonizuje situaciju. Ponovo je poslao poruke mira i tolerancije. Da smo mi bili domaćini, mi bismo bili drugačiji domaćini", rekla je Brnabić srpskim novinarima u Parizu, posle učešća na GovTech samitu.

Kako je dodala, Vučić je jasno obrazložio svoju odluku.

"Ne bih imala šta da dodam. Reći ću da mi je žao, jer je svaka prilika za posetu - dobra prilika", rekla je ona i ukazala na neverovatnu hajku Hrvatske protiv Srbije i svega što radi predsednik Vučić kako bi Srbija išla ka budućnosti, ali i ceo region.

"Za mene je to neverovatno, jer Hrvatska je bila samo domaćin, a organizator Evropska narodna partija i kao domaćini trebalo bi da se malo drugačije ponašaju prema pozivima sa strane. To je njihova stvar, ali žao mi je što je do ovoga došlo", rekla je ona.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak