Antivladini protesti: Hongkong kao bojno polje

RTS 14.11.2019 17:48
Antivladini protesti: Hongkong kao bojno polje


Antivladini protesti već četvrti dan parališu delove Hongkonga. Blokiran je auto-put i druge saobraćajne veze sa finansijskim centrom Hongkonga, a zbog eskalacije nasilja zvaničnici najavljuju zatvaranje škola i univerziteta. Policija je bacila suzavac u pokušaju da deblokira tunel koji povezuje ostrvo Hongkong sa kopnom. Demonstranti gomilaju improvizovano oružje, uključujući lukove i strele.Nemiri u Hongkongu traju već pet meseci, a tokom poslednjih nedelju dana situacija je eskalirala u nasilne proteste.

Demonstranti su palili vozila i zgrade, bacali Molotovljeve koktele na policijske stanice i vozove, vandalizovali glavne tržne centre.

Učesnici protesta odeveni u crno i studenti hongkonških unverziteta blokirali su glavne saobraćajnice, uključujući Kros-Harbor tunel koji povezuje ostrvo Hongkong sa područjem Kaulun, kao i i auto-put između Kauluna i ruralnih Novih teritorija.

Policija je rano jutros bacila suzavac, pokušavajući da primora demonstrante da deblokiraju tunel.

Hiljade studenata zabarikadiralo se u kampusima na nekoliko univerziteta, imrpovizujući svojevrsna utvrđenja, blokirajući ulaze i okupirajući okolne piteve.

Opremajući se za okršaj sa policijom, pripremili su zalihe hrane, ali i cigle, Molotovljeve koktele i drugo improvizovano oružje.

Policija navodi da su demonstranti u sukobima koristili i lukove i strele.

Stanice metroa krcate su putnicima koji čekaju prevoz, nakon što su putevi blokirani, a pojedini prevoznici obustavili rad.

Demonstrante je razgnevilo ono što tumače kao policijsku brutalnost i mešanje Pekinga u slobode zagarantovane principom "jedna zemlja, dva sistema", koji je uspostavljen kada se teritorija vratila pod kinesku vlast 1997. godine.

Kina negira mešanje i optužuje zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, da "potpiruju vatru".

Antivladini protesti: Hongkong kao bojno polje

Policija je u sredu saopštila da je nasilje u Hongkongu dostiglo "veoma opasan, čak smrtonosan nivo".

Vlasti su objavile da je tokom jučerašnjih sukoba povređeno šezdeset četvoro ljudi, a da su dva muškarca u kritičnom stanju. Nisu, međutim, precizirali o kakvim je povredama reč.

U saopštenju policije navedeno je i da je jedan muškarac poginuo prilikom pada sa visine, ali nisu navodili detalje.

Liderka Hongkonga Keri Lam sastala se sa visokim gradskim zvaničnicima kasno sinoć, a mediji spekulišu da se pripremaju nove mere za rešavanje krize.

Gradski biro za obrazovanje najavio je da će danas sve škole biti zatvorene iz bezbednosnih razloga, što je mera koja se primenjuje samo tokom snažnih tajfuna ili prirodnih katastrofa.

Nekoliko univerziteta najavilo je da do kraja godine više neće biti predavanja, što znači da će ostatak semestra morati da se oslanjaju na onlajn učenje i druge metode ocenjivanja.

Brojni veliki tržni centri takođe su najavili da će u četvrtak biti zatvoreni zbog ugrožene bezbednosti.

Ker Lam je ocenila da demonstranti koji su protekle nedeljae paralisali grad bili "sebični" i da su sada neprijatelji građana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak