Beogradski vrtići dobijaju 'panik tastere'

B92 14.11.2019 17:35
Beogradski vrtići dobijaju 'panik tastere'


U vrtićima je počelo montiranje video-nadzora i alarma kako bi bezbednost mališana, zaposlenih i imovine bila na višem nivou. Objekti će dobiti "panik tastere".Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, za ove namene, izdvojiće oko 300 miliona dinara.

Kako je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu, najavio u "Novostima" početkom godine, u okviru ovog projekta svi vrtići će dobiti "panik tastere" za pozivanje policije i hitnih službi. 

 Prema njegovim rečima, bezbednost dece u beogradskim vrtićima je prioritet, kao i zaštita imovine predškolskih ustanova koja je, naročito noću i vikendima, često bila na meti vandala.

On ističe da će bolji sistem zaštite rešiti ovaj problem, od koga je do sada zaštita bila samo osiguranje.

Na meti lopova najčešće je tehnička oprema - kompjuteri, štampači, laptopovi, televizori.

"Samo ove godine u Beogradu je obijeno desetak vrtića i svaki put je na meti tehnička oprema u našim objektima", kaže Gak za "Novosti".

"Primeri obijanja vrtića, uništavanja imovine, i krađa, pokazuju neophodnost uvođenja veće zaštite imovine, što će doneti alarmni sistemi koji će uskoro biti uvedeni u sve objekte predškolskih ustanova. U veću bezbednost vrtića, Sekretarijat će uložiti više od 300 miliona dinara. Oprema se već montira, a kada svi vrtići budu dobili video-nadzor i alarme, nadam se da ćemo stati na put ovakvim slučajevima", naglašava Gak.

U okviru projekta povećanja bezbednosti, predškolske ustanove će dobiti "panik-tastere" za pozivanja policije i hitnih službi u situacijama kada je to potrebno, sa alarmnim sistemima za noćne i vikend ulaske u dvorišta i zgrade vrtića.

Gak ističe da će povećanje bezbednosti u vrtićima, dati više sigurnosti roditeljima, ali će i olakšati posao zaposlenima u obdaništima koji rade jedan od najodgovornijih poslova u gradu. Štetu nastalu obijanjem i krađom opreme u vrtićima, pokriva osiguranje, pošto su svi građevinski objekti i oprema Centra dečjih letovališta i oporavilišta, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, osigurani. Ove godine je za te namene izdvojeno 13,3 miliona dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak