Vučić: Vodimo odgovornu politiku, rešićemo nesuglasice sa SAD

Mondo 08.11.2019 07:42
Vučić: Vodimo odgovornu politiku, rešićemo nesuglasice sa SAD


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani "ne treba da se sekiraju" povodom navoda o mogućim sankcijama Amerike i dodao da vlasti Srbije vode odgovornu politikuPredsednik Srbije Aleksandar Vućić stighao je u Ženevu gde će u petak učestvovati na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu.

Vucic u Ženevie učestvuje na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, Vučić je rekao da razume zašto neki u Srbiji šire takve priče "ne bi li uneli dozu nesigurnosti i straha".

"Sve je to pomalo čudno ali ljudi ne treba da se sekiraju. Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu a ne narodu. Nisu to sankcije koje bi pogodile vas", kazao je Vučić za televiziju Pink.

On je izrazio uverenje da će vlasti Srbije "kao i do sada", uspeti da reše sve eventualne nesuglasice sa američkim partnerima.

Zarzecki sutra u Beogradu: Da li će biti reči o sankcijama?

Direktor Radne grupe 231 Biroa za međunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja Stejt departmenta Tomas Zarzecki sastaće se sutra u Beogradu sa zvaničnicima srpske vlade "radi konsultacija u vezi sa Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA) koji je usvojio američki Kongres".

Kako je rečeno agenciji Beta u američkoj ambasadi, Zarzecki je na toj dužnosti već obišao šezdesetak država a u kratku unapred planiranu posetu Srbiji, dolazi u duhu bilateralne saradnje.

"Američki Kongres je doneo pomenuti akt (CAATSA) kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, njenu aneksiju Krima, kibernetičke upade i napade, mešanje u izborni proces 2016. godine i druge maligne aktivnosti Rusije a smisao sankcija koje taj zakon predviđa u odeljku 231 jeste da Rusija plati cenu za ovakve aktivnosti", naveli su u ambasadi.

Na meti tih sankcija, kako je rečeno, nisu druge države, niti se one uvode sa namerom da podrivaju vojne sposobnosti američkih partnera već su usmerene protiv Rusije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je za današnju Politiku da će Tomas Zarzecki, imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i ministarstvima odbrane i finansija.

Dačić je rekao da Srbija nije prekršila sankcije koje su SAD uvele na kupovinu oružja iz Rusije, te da nema razloga za uvođenje sankcija.

Po pisanju Politike, SAD su se za Srbiju zainteresovale nakon vežbe vojski Srbije i Rusije "Slovenski štiti" krajem oktobra, na kojoj su prikazani raketni sistemi "S-400" i "pancir S".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak