Stotine komunalaca protestovalo ispred Vlade Srbije

Danas 07.11.2019 18:57
Stotine komunalaca protestovalo ispred Vlade Srbije


Nekoliko stotina zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima u Beogradu i drugim gradovima Srbije protestovalo je danas ispred Vlade Srbije zahtevajući povećanje plata za 10 odsto.Protest su organizovali Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i Granski sindikati javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“.

Ti sindikati su ranije tražili da zaposleni u tim delatnostima, koji su izuzeti od povećanja plata u javnom sektoru, dobiju povišicu od 13 odsto.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić je rekao novinarima da „poslednjih deset godina komunacima zarade nisu povećane ni dinar“.

„Pre pet godina su nam plate umanjene za 10 odsto i kada krajem ove godine bude ukinut taj zakon, mi smo na istom nivou kao i 2014. godine. Od 70.000 zaposlenih u komunlanim službama 35 odsto prima osnovnu zaradu manju od minimalne“, kazao je Grujić.

On je naveo da je od „predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog tražena povećanja plata od 10 odsto, ali su oni predložili povišicu od od 2.435 dinara, a da se ne povećava osnovna zarada“.

„Smatramo da postoji prostor za dogovor, ovi ljudi nemaju novca da prežive i zato su naši zahtevi ekomomski utemeljeni i socijalno opravdani. Osnovna zarada je manja i od minimalne zarade“, kazao je on.

Grujić je istakao da će, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, radnici u komunalnim preduzećima odlučiti kako će se dalje boriti za svoja prava.

Predsednik Granskih sindikata javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ Milan Simić rekao je da je „ostalim delatnostima javnog sektora ne samo vraćeno smanjenih 10 odsto od plate već da su im plate i povećane“ a da su komunalci sada u još gorem položaju.

„Prosečne plate u komunalnoj delatnosti su 46.000 dinara, ali i dalje imamo lokalne samouprave gde su plate 27.000 dinara i taj prosek ne važi za dve trećine Srbije“, istakao je Simić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak