U GSP-u su kazali da za sada nije poznato kada će radovi biti završeni.

Mondo 07.11.2019 17:38
U GSP-u su kazali da za sada nije poznato kada će radovi biti završeni.


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković govorila o jednom od najvećih problema ove zemlje - natalitet, odnosno to što je stanovništvo Srbije sve starije.Jedan od najvećih problema Srbije jeste to što je njeno stanovništvo sve starije. Prema crnim i najcrnjim prognozama, u ne tako dalekoj budućnosti Srbija biće nas tek oko 5 miliona ako se ovaj trend nastavi. Još jedan podatak - svaka peta osoba u Srbiji je stara 65 i više godina, što našu zemlju svrstava u vrh najstarijih zemalja u Evropi.

Za poslednjih 20 godina Srbija je izgubila grad veličine Kikinde, negde oko 40.000 ljudi! Vlasti u Srbiji sve više govore o ovom problemu, koji je predsednik Aleksandar Vučić naveo kao jedan od prioriteta u narednom periodu. Bitka za bebe je imperativ!

U narednom periodu u pronatalnu politiku biće uloženo najmanje 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove, ponovila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ukazala je i da je namera da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara.

"Ne možemo da očekujemo da se za dan ili dva promeni stanje, ali ipak sve što se čini danas neminovno utiče na budućnost", rekla je Gojković na međunarodnom forumu "Svetost materinstva" u organizaciji Karić fondacije i dodala da država donosi mere koje utiču na to da se stanje promeni.

Podsetila je da je Vlada Srbije formirala Savet za populacionu politiku i usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja, koja obuhvata i politike prema starima, kao i politike prema migracijama, te da je donet Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Srbije.

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da aktuelni demografski trendovi ukazuju da se struktura porodice menja, da se brakovi sklapaju kasnije i da postoji trend odloženog rađanja.

Takođe, kaže da je smanjen broj dece u porodicama, a pojedinci se, dodaje, odlučuju na samohrano roditeljstvo."Danas obrazovana žena, majka teži ka profesionalnim dositgnućima, ali kada se vrati sa posla susreće se sa svim obavezama koje su čekale i "tradicionalne majke", primetila je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da njen kabinet već treću godinu dodeljuje bespovratna sredstva jedinicama lokalne samouprave u cilju sufinansiranja mera populacione politike. "Za to vreme finansirali smo aktivnosti u 161 opštini i gradu sa 1,2 milijarde dinara. Ohrabrujemo nas da se u prvih deset meseci rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prošle godine", rekla je Đukić Dejanović.

Citirajući Lava Tolstoja, koji je rekao da su dva najmoćnja ratnika "strpljenje i vreme", naglasila je da je upravo to potrebno za dobre rezultate u ovoj oblasti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak