POTOP u Crnoj Gori: Poplavljene kuće, putevi pod vodom, HAOS i na primorju!

Mondo 06.11.2019 19:46
POTOP u Crnoj Gori: Poplavljene kuće, putevi pod vodom, HAOS i na primorju!


Jako nevreme, praćeno obilnom kišom i južnim vetrom, koje je danas zahvatilo Crnu Goru, stvorilo je probleme na putevima, poplavljeni su brojni objekti... Zatvoren i put Podgorica-Kolašin!Jaka kiša koja pada na severu donela je i prve nevolje stanovnicima mojkovačkog prigradskog naselja Ambarine, gde se izlio lokalni potok i ugrozio celo naselje, piše RTCG.

Zbog odrona je u prekidu i put Mojkovac-Žabljak, u mestu Sokolovine kod Crnih poda.

S obzirom da se radi o velikom odronu, nije isključeno da će taj regionalni pravac biti u potpunosti obustavljen. Inače, kako javlja dopisnik Radija Crne Gore, u mojkovačkom kraju sve reke su se izlile, tako da su sve opštinske službe na terenu u nastojanju da preduprede veće nevolje i štete.

I put Podgorica-Kolašin zatvoren je za saobraćaj zbog odrona i vode u mestu Lugovi.

Novi talas obilnih padavina prouzrokovao je nove probleme meštanima nikšićkih prigradskih naselja. Iz Služba zaštite i spašavanja kazali su nam da su imali više desetina intervencija.

Vatrogasne ekipe su i dalje na terenu, a odsečeno je više desetina kuća.

Inače, usled pogoršane meteorološke situacije u Nikšiću ponovo je zatvoren saobraćaj preko Mokre njive.

U okolini grada izlila se reka Plašnica, a 80 odsto nasipa na toj reci je urušeno.

Izlila se i reka Pčinja u mjstu Lugovi.

Imanja u tom delu Kolašina su poplavljena, a voda preti i objektima.

PROBLEMI I U HERCEG NOVOM

Zbog jake kiše koja je u kratkom vremenu pala - oko 90 litara na metar kvadratni, za dva sata poplavljene su javne površine i saobraćajnice kod Kružnog toka u Meljinama, na Škveru, u Igalu Savini na rivijeri.

Izlio se i potok Nemila u Meljinama.

Prema rečima načelnice Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marije Bošković jutros od sedam časova call centru je pristiglo više od 30 prijava.

"Uglavnom je reč o plavljenju ugostiteljskih i stambenih objekata", kazala je Bošković, prenosi Radio Herceg Novi.

NABUJALA MORAČA

Vodostaj Morače u Podgorici za samo 12 sati porastao je čak tri i po metra, i prema podacima od 13 sati iznosi gotovo deset metara.

To je Portalu RTCG saopštio dežurni meteorolog Dušan Pavićević, navodeći da je vodostaj najveće podgoričke reke oko dva metra i 30 centimetara ispod rekordnih 12,26 metara.

"U ovom trenutku vodostaj Morače dolazi na skoro deset metara. Vodostaj je, nakon talasa padavina od prekjuče, bio u padu do jedan sat poslije ponoći, kada je iznosio 730 cm. Sada je vodostaj skoro 1.000 cm", rekao nam je Pavićević.

U porastu je i vodostaj Zete kod Danilovgrada - sa jutrošnjih 870 na 930 cm.

Kad je u pitanju vodostaj Skadarskog jezera, podaci sa Plavnice pokazuju da je nivo porastao za 20-ak centimetara u odnosu na jučerašnji dan, što je daleko od rekordnog nivoa koji je uzrokovao poplave na tom području.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak