PRED PROPADANJEM najvrednija zemljana crkva u Srbiji

Mondo 06.11.2019 19:44
PRED PROPADANJEM najvrednija zemljana crkva u Srbiji


U Banatskom selu Ečka postoji crkva sagrađena 1711. godine, zidana po uzoru na brvnare stare Srbije, sa krovom od šindre na dve vode, dok su zidovi od ćerpiča. Crkva je u veoma lošem stanju...Crkva je od 1948. pod zaštitom države i jedna je od najstarijih tog tipa gradnje u našoj zemlji, javlja RTS.

Hram je sagrađen od materijala koga u okolini ima u izobilju, a to je zemlja banatska, od naboja i čerpića i oblepljen je blatom iznutra i spolja.

Svojim spoljnim izgledom nastavljena je tradicija hramova brvnara koje su se u to vreme gradile u Kosovskoj i Moravskoj Srbiji odakle je pristigla i većina stanovništva u velikoj seobi Srba.

„Po nekim našim informacijama ovo je najvredniji kulturno-istorijski spomenik u državi Srbiji koji je napravljen od zemlje. Možemo još spomenuti predivni ikonostas koji je ovde iza nas on je u ovaj hram postavljen 1786. godine i rad je tada čuvenog slikara Teodora Popovića jednog od najčuvenijih slikara tamiškog Banata“, objašnjava sveštenik hrama Sveti Nikolaj u Ečki, Goran Bolosan.

Brojne znamenite ličnosti posetile su u prošlosti ovaj hram. Među njima i kralj Petar Prvi, Uroš Predić i Mihajlo Pupin, a legenda kaže da ga je pre pogibije u Sarajevu posetio i Franc Ferdinand.

Crkva je danas u lošem stanju pa je preko potrebna njena rekonstrukcija kako bi i dalje svojom lepotom okupljala brojne turiste iz celog sveta, navodi RTS.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak