'Dučićeva nagrada' Milanu Nenadiću

Novosti 05.11.2019 10:38
'Dučićeva nagrada' Milanu Nenadiću


U Trebinju održane 'Dučićeve večeri poezije' a priznanje za celokupno pesničko delo žiri je dodelio Milanu Nenadiću, koji je istakao da je teško dosegnuti Dukinu jednostavnost i misaonu dubinuDOBITNIK "Dučićeve nagrade" za celokupno pesničko delo ove godine je Milan Nenadić, a priznanje mu je uručeno na svečanoj akademija "Dučićevih večeri poezije", koje se tradicionalno održavaju u Trebinju više od 50 godina.

U obrazloženju žirija za dodelu "Dučićeve nagrade" navedeno je da je Milan Nenadić pesnik ličnog i kolektivnog užasa, koji zabada pero u čvorište bola, pesnik koji lako nalazi ranu na čoveku i čovečanstvu, a naročito na svom narodu - i tu ranu pretvara u pesničku čitanku. U besedi o Dučiću (koja po tradiciji pripada novom laureatu), Nenadić je istakao da je Dučić pesnički obelisk i belokost izglačana u srpskom jeziku, kakvih monumenata je malo i u poeziji većih naroda.

- Po svom iskonskom osećanju za maternji jezik i po ljubavi i veri u srpstvo, Dučić se teško može dosegnuti. Teško je dosegnuti Dukinu jednostavnost, misaonu dubinu, lepotu pesničke slike, rafinovanu strogoću muzike - istakao je Nenadić.

Nagradu Nenadiću uručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je rekao da je Dučić, uz Šantića, zlatno lice hercegovačke pesničke medalje, sabrat pesnika koji svake godine dolaze u Trebinje i daruju mu ono što je najlepše i neprolazno u njima. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak