Карловачка гимназија обележила 228 година постојања

Дневник 05.11.2019 09:15
Карловачка гимназија обележила 228 година постојања


Најстарија српска гимназија у Сремским Карловцима обележила је данас 228 година од оснивања програмом који је у центар пажње ставио бригу о животној средини и њену заштиту.Обраћајући се на почетку свечане академије, директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић подсетио је на плејаду личности којима припадају заслуге за настанак школе, почев од митрополита Стефана Стратимировића и ктитора Димитрија Анастасијевћа Сабова, те браће Стевана и Германа Анђелића, који су својим прилогом омогућили подизање садашње велелепне школске зграде, али и многе друге који су оставили трага у 228 година дугом битисању тог свеучилишта, како је рекао.

Ковачевић је истакао да последњих година расте интересовање за упис у Гимназију и да је просек успеха деце која конкуришу виши него раније, а да резултати које постижу на пријемним испитима на различитим факултетима говоре у прилог томе да она, иако филилошка, пружа ђацима широко образовање. Директор је наговестио скорашње уруђење дворишта, које ће након тог захвата бити простор намењен не само ђацима него и грађанству за организацију програма под отвореним небом. Напоменуо је да очекује да ће најзначајнији пројекат и вишедеценијска жеља о изградњи ученичког дома у наредним месецима добити свој коначан облик.

По традицији, на свечаности поводом Дана школе одржана је приступна беседа неког од нових професора. Овог пута је беседила профеосрка јапанског језика Вишња Јаношевић у оквирима овогодишње теме прославе, а о томе је говорила и матуранткиња Марија Кузмановић. За леп рукопис награђене су ученице четвртог разреда Мила Поповић и Теодора Лукић.

Осим што је на академији било речи о професору и директору Гимназије, другом по реду у њеној историји, Андији Волном и хербаријуму који је формирао, о значају његовог рада посетиоци су могли се уверити и током презентације дела досадашњих резултата дигитализације те ботаничке збирке.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak