Da je bilo leto, vrtlog u Inđiji bi postao tornado

RTS 05.11.2019 09:12
Da je bilo leto, vrtlog u Inđiji bi postao tornado


Tokom popodneva, Inđiju je zahvatilo nevreme praćeno jakim vetrom. Vetar je zbog kružnog oblika podsetio na tornado, ali meteorolozi navode da je u pitanju bila "pijavica".Snažan vetar, koji je bio u obliku vrtloga, podigao je prašinu i lišće u Inđiji.

Ovaj vrtlog zabeležili su i korisnici društvenih mreža. 

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da su ovakvi vrtlozi posledica nestabilnosti atmosfere i da se obično javljaju u letnjim mesecima. 

"Leti su prepoznatljivi po dizanju prašine, lišća, smeća. Sličan vrtlog malih razmera se dogodio i danas u Inđiji", rekao je Todorović za RTS.

Nedeljko Todorović je istakao da je sreća što nije leto, zato što bi tada najverovatnije bilo tornada.

"Taj vrtlog je predznak mogućnosti stvaranja tornada, tj. vrtloga velikih dimenzija za naše podneblje, koji se kod nas nazivaju tromba ili 'pijavica'. Da je bilo letnje vreme, najverovatnije bi došlo do stvaranja tornada", naveo je Nedeljko Todorović.

Dodaje da su ovi vrtlozi opasni, iako su kratkotrajni.

"Nisu velikih dimenzija, ali kružno kretanje vazduha može da dostigne i do 100 kilometara na čas. Tamo gde se zadese mogu da naprave štetu. Mogu da obore krov, polome krov, ogradu, pa čak i da zanesu i prevrnu auto", napomenuo je Todorović.

Kako se zaštititi od vrtloga

Nedeljko Todorović ljudima koji se nađu u blizini vrtloga preporučuje da, ako su u mogućnosti, budu blizu čvrstog objekta. Ukoliko se nalaze negde na otvorenom, trebalo bi da legnu na zemlju i da budu bliže i čvršće priljubljeni uz nju.

Ako nevreme zadesi ljude koji su u automobilu, Todorović preporučuje da se zaustavi automobil i da se ljudi sklone pod neku nadstrešnicu ili objekat.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak