Najbogatiji Crnogorac na računu ima 32 miliona evra

RTS 05.11.2019 09:10
Najbogatiji Crnogorac na računu ima 32 miliona evra


U Crnoj Gori ima više bankovnih računa nego stanovnika, a depozit veći od milion evra imao je 71 građanin te zemlje, pokazuju podaci crnogorske Centralne banke, prenosi RTCG pozivajući se na "Pobjedu".Po poslednjim, nedavno javno saopštenim podacima Centralne banke Crne Gore, na kraju avgusta depozit veći od milion evra imao je 71 građanin, a rekorder je građanin sa kontom od 32 miliona evra, prenosi RTCG pozivajući se na Pobjedu.

Kako se navodi, rekorder nije stranac nego crnogorski državljanin.

Podaci takođe pokazuju da deset najvećih depozita domaćih i stranaca iznosi ukupno 88,2 miliona.

Centralnoj banci su 62 domaće kompanije, odnosno pravna lica, prijavile da imaju novac na računima u inostranstvu. One su na inostranim računima na kraju prošle godine imale ukupno 12,7 miliona evra, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke Crne Gore, prenosi RTCG.

"Izvještaj o stanju i prometu na računima u inostranstvu za 2018. su dostavile 62 kompanije. Prema tim izvještajima, na kraju prošle godine stanje na računima u inostranstvu iznosilo je 12,7 miliona evra", precizirali su iz regulatora Pobjedi.

Iz CBCG su se "ogradili" da je podatak od 12,7 miliona suma koju su dostavile same kompanije. Za tačnost dostavljenih podataka oni i odgovaraju.

Bez odgovora je ostalo pitanje iz kojih oblasti su ove kompanije.

"Zbog povjerljivosti i zaštite individualnih podataka ove informacije nijesu dostupne", naveli su iz Centralne banke Crne Gore.

Dodaju da je i dalje nepoznato koliko građana Crne Gore imaju na računima u inostranstvu, jer po zakonima to nisu dužni nikom da prijavljuju.

"Centralna banka ne raspolaže podacima koliko sredstava crnogorski građani imaju na računima u inostranstvu", rečeno je Pobjedi u odgovoru na pitanje ima li procene koliko građana ima račune vani i koliki je ukupni konto.

Iz ovog regulatora podsećaju da je po Zakonu o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom propisano slobodno obavljanje tekućih i kapitalnih poslova i prenosi imovine iz Crne Gore u inostranstvo i obrnuto.

Domaći računi

Po poslednjim podacima CBCG, ukupni depoziti iznose 3,51 milijardu evra, od čega domaća pravna lica, građani, Vlada, NVO... imaju 2,76 milijardi, a strane firme, građani i NVO 754,5 miliona evra.

Od 3,51 milijardu evra depozita u domaćim finansijskim institucijama na kraju septembra, crnogorski državljani imali su 1,3 milijarde, a stranci 460,26 miliona, lokalna i centralna vlada 252,89 miliona, domaća privreda 1,11 milijardi evra, od čega privatne firme 903,6, a državne 210 miliona, NVO i druge neprofitne organizacije 57,8 miliona, finansijske institucije 36,1 milion, prenosi RTCG.

Strani državljani na računima u Crnoj Gori drže 460,3 miliona evra, strane firme 283,5 miliona evra, finansijski sektor 7,1 milion, a strane NVO 3,57 miliona evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak