Metju Palmer – rečeno i prećutano u Prištini i Beogradu

RTS, Dragana Ignjić 05.11.2019 08:59
Metju Palmer – rečeno i prećutano u Prištini i Beogradu


Srbija ne može u Evropsku uniju ako ne prizna Kosovo. Do sada nijedan američki zvaničnik nije izgovorio tako eksplicitnu rečenicu kao nedavno u Prištini specijalni izaslanik za Zapadni Balkan. Metju Palmer bio je u Beogradu, ali rečenicu iz Prištine nije pominjao. Međutim, posle sastanka sa predsednikom Vučićem čula se rečenica – uskoro bi moglo da dođe do dijaloga Beograda i Prištine. Šta govore poruke Metjua Palmera iz Prištine i Beograda?Posle opširnog obraćanja u Prištini, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država Metju Palmer – znatno manje rečit u Beogradu.

U nekoliko rečenica, koje je izgovorio na srpskom jeziku, Palmer je pojasnio da SAD podržava evropsku perspektivu ne samo Srbije nego Zapadnog Balkana i kritikovao Evropsku uniju što nije otvorila pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Za Beograd važna poruka – uspeh Srpske liste na kosovskim izborima mora se uvažiti.

Predsednik Srbije zadovoljan je razgovorima sa američkim zvaničnikom. Kaže razmotrena su sporna pitanja, traže se rešenja koja bi bila prihvatljiva i Srbiji i Sjedinjenim Državama i, što je najvažnije, u naredna dva do tri meseca mogli bi da se stvore uslovi za nastavak pregovora sa Prištinom u kojima je srpska strana spremna na kompromis, ali ne na sopstveno unižavanje.

Vučić primećuje da detalji kao što je Natalijina ramonda na reveru američkog zvaničnika, pa i podatak da je pradeda njegove supruge učestvovao na Solunskom frontu, svedoče o nekadašnjem savezništvu Srbije i Sjedinjenih Država. Da se Beograd neće suprotstavljati Vašingtonu – to je, smatraju analitičari, važna poruka sastanka, ali i obraćanja medijima. Uz, naravno, najavu nastavka dijaloga.

"Čini mi se da smo čuli jednu stvar koja je jako bitna – da će doći do deblokade dijaloga Beograda i Prištine i to je ključna poruka", kaže Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka.

Ipak, nemoguće je ne primetiti da su poruke koje Palmer izgovorio u Prištini bile daleko konkretnije. Tada smo čuli i da Srbija ne može u Evropsku uniju bez priznanja nezavisnosti Kosova. Tu rečenicu Palmer nije ponovio u obraćanju u Beogradu. Ovdašnji govor bio je najblaže rečeno – uzdržan.

Razlog za to, uslovno rečeno, Palmerovo prilagođavanje stavovima domaćina, Đukanović objašnjava činjenicom da se nalazimo u ostljivoj fazi u kojoj se "ne otkrivaju sve karte".

"To je posledica kompleksne situacije, jer nikada nismo imali dva predstavnika – i Stejt department i predsednik SAD imaju svoje specijalne predstavnike za isto pitanje i nikom verovatno nije jasno kakvu će ulogu imati Metju Palmer kada se ukinu takse i kada dođe do dijaloga Beograda i Prištine", kaže politički analitičar Nemanja Starović.

Kada dođe do nastavka dijaloga, Starović tu vidi dve moguće opcije – jedna je da se stanje vrati u period iz 2013. i, kako kaže, "konstruktivnu dvosmislenost" koja bi značila da nijedna strana ne da previše i da se razgovara o tehničkim pitanjima, a ne o statusu.

Ali, kaže, moguć je i ambiciozniji pristup koji bi značio da se u toku nekoliko meseci reše brojna pitanja uključujući i status. Ako do toga dođe, smatra Starović, ključnu ulogu imaće Ričard Grenel, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, a ne Palmer.

Sama činjenica da Sjedinjene Države imaju dva predstavnika za istu temu govori koliko im je važna i da žele što pre da je reše. Bez obzira što se u javnosti čuju stavovi da je Palmer predstavnik onoga što se naziva duboka država, a da je Grenel "Trampov čovek" i da je njegova poruka za Srbiju važnija – politika Sjedinjenih Država, ocena je, neće se menjati.

Profesor FPN-a Đukanović primećuje da se stavovi Grenela i Palmera možda razlikuju u nekim finesama, ali da se podudaraju u najvažnijem – "strateški interes je da dođe do okončanja dijaloga Beograda i Prištine".

Rečeno u Prištini, prećutano u Beogradu. Ipak, posle formiranja vlasti u Prištini i posle parlamentarnih izbora u Beogradu, neće biti prostora za taktiziranje u nastupu. Od Grenela i Palmera najverovatnije nas očekuje jasna retorika.  

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak