Medicinari pohrlili po otpremnine, situacija alarmantna

Novosti 04.11.2019 17:32
Medicinari pohrlili po otpremnine, situacija alarmantna


Masovan odziv medicinara na poziv Ministarstva javne uprave Crne GorePOSLE nedavno objavljenih podataka da u sektoru javnog zdravstva nedostaje oko 200 lekara i više od 300 medicinskih tehničara, objavljeni su novi, zabrinjavajući podaci, prema kojima će te institucije, uz odgovarajuću otpremninu, napustiti 296 medicinskih radnika.

Sindikat doktora medicine objavio je alarmantan podatak o broju medicinskih radnika koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva javne uprave za raskid ugovora o radu, i oni su se, od svih radnika u javnom sektoru, prijavili u najvećem broju. Prema rečima predsednice SDM Milene Popović Samardžić, ne zna se tačno koliko je doktora tražilo da ode uz isplatu otpremnine, ali je sigurno da među njima vlada veliko nezadovoljstvo zbog niskih zarada i odnosa državnih institucija prema tom pozivu. Kako je istakla, doktori medicine u Crnoj Gori primaju 550 evra, specijalisti 650, a supspecijalisti oko 700 evra.

- Suočavamo se i sa problemom da nam se na konkurse na ključnim specijalizacijama ne javljaju kandidati. Ovo je posledica činjenice da lekar specijalista ima platu nižu od zaposlenog na rampi tunela Sozina i drugih javnih preduzeća - istakla je Milena Popović Samardžić. - Vlada bi trebalo da omogući povećanje plata lekarima za 300 evra i da se potrudi da, umesto sredstava za luksuz funkcionera, novac ode onima koji spasavaju živote građana. Imamo situaciju da je već više od 150 doktora napustilo zdravstveni sistem u prethodnih pet godina. Ako mi ne možemo da obezbedimo od 15 do 20 miliona evra za povećanje plata od 300 evra neto, onda se pripremite da izdvojite 50 miliona ili više za lečenje sa strane i za dovođenje doktora sa strane.

U resornom ministarstvu za ove podatke tvrde da su spekulacija i da se u sistemu zdravstva od ukupnog broja pristiglih zahteva za sporazumni raskid ugovora uz otpremninu najveći deo odnosio na nemedicinski kadar i kadar koji uskoro stiče uslov za odlazak u penziju.

- Napominjemo da samo podnošenje zahteva zaposlenih, odnosno iskazivanje njihovog interesovanja za ostvarivanje prava na otpremninu putem ovog mehanizma, ne znači da će toliki broj sporazuma na kraju biti zaključen - navode u Ministarstvu. - Direktor ustanove odlučuje po svakom zahtevu zaposlenog, tako što ga može odobriti ili odbiti. Prema dostupnim podacima, inicijalno odobrenje starešine su dale za oko 150 zaposlenih, što ne predstavlja ni trećinu ukupno podnetih zahteva u sektoru zdravstva.

IZUZEĆE IZ OPTIMIZACIJE

SEKTOR zdravstva trebalo je izuzeti iz Plana optimizacije javne uprave, smatra predsednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

- U ovom trenutku nemamo višak kadra. Ako je već država tražila da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, onda je trebalo da izuzme zdravstvo - kazala je Krivokapićeva.

BUDžET NE PREDVIĐA VEĆE ZARADE

SREDSTVA za povećanje zarada medicinarima nisu planirana nacrtom budžeta koji je usvojio Fond zdravstava, saopštio je direktor te institucije Sead Čirgić, navodeći da čekaju pregovore sindikata sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja. Ukoliko se usaglase oko povećanja plata, tvrdi on, Fond će naknadno tražiti dodatna sredstva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak