Notari 'deru' studente iako ne bi smeli

Novosti 04.11.2019 17:30
Notari 'deru' studente iako ne bi smeli


Neujednačena praksa notara prilikom izdavanja potvrda studentima, iako je striktno propisano da se to radi besplatnoPOJEDINI notari u Beogradu naplaćuju studentima potvrdu o broju članova porodice sa kojima žive, a koja im je potrebna kada podnose dokumentaciju za studentske kredite ili stipendije. Te podvrde, međutim, treba da se overavaju besplatno.

- Moja kćerka je druga godina Filozofskog fakulteta u Beogradu i aplicirala je za stipendiju, a kada je otišla kod jedne notarke na Dorćol da overi potvrdu o tome koliko ima članova domaćinstva, notarka joj je naplatila 720 dinara, iako se ta usluga ne napalaćuje - kaže M. J. koja se javila našoj redakciji.

Ona dodaje da su kolege njene kćerke koje su overavale dokument imale različita iskustva, odnosno neki su uslugu overe plaćali, a neki ne.

- Notari se ponašaju po principu - ako prođe, prođe, kod moje kćerke je prošlo - kaže naša sagovornica. Ona, međutim, nije odustala i rešila je da "istera pravdu".

- Pozvala sam notarku i pitala zašto je naplatila uslugu koja se ne naplaćuje, dobila sam nesuvislo obrazloženje, ali i ponudu da se vrati novac mome detetu. Vraćeno nam je 720 dinara, ali mnogima nije. Bilo bi lepo da notari pozovu svu decu kojima su uzeli novac i vrate im ga - kaže naša čitateljka.

Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore, kaže za "Novosti" da potvrde za studente javni beležnici overavaju besplatno, ali da je neophodno naglasiti da je potvrda potrebna radi ostvarivanja prava na stipendiju ili kredit.

- Ukoliko postoji neujednačena javnobeležnička praksa i neki beležnik to ipak naplaćuje, ispravićemo grešku. Stranka koja je oštećena može da podnese pritužbu Javnobeležničkoj komori - kaže Srbislav Cvejić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak