Vučić i Palmer danas o Kosovu

Blic 04.11.2019 09:17
Vučić i Palmer danas o Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.Sastanak je zakazan u 10.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Kako je prošle nedelje Tanjugu rečeno iz Američke ambasade u Beogradu, Palmer će prilikom susreta sa Vučićem razgovarati o značaju povratka dijalogu Beograda i Prištine, kao i drugim pitanjima od regionalne važnosti.

Vučić: Zanemaruje se šta je Albanija dužna da učini

Podsetimo, Palmer je, kako su izvestili prištinski mediji, pre nekoliko dana u prištini poručio da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova, kao i da će takse biti ukinute jedino kada ona to učini.

Palmer je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rešenja problema sa Kosovom.

Tim povodom, Vučić je prokomentarisao da se "govori samo o tome šta Srbija treba da uradi, ali da se u potpunosti zanemaruje šta je Albanija dužna da učini po pitanju dijaloga".

- Srbija je spremna na razgovore i postizanje kompromisnih rešenja za KiM, ali nikada neće pristati na poniženje. Iznenadila me je činjenica da je američki zvaničnik Metju Palmer govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine. Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, ako je ideja da mi priznamo Kosovo, a da oni zauzvrat ukinu takse, pitam se o čemu onda da pregovaramo. To mi onda deluje kao šala - rekao je Vučić.

Predsednik pred susret sa američkim zvaničnikom kaže da očekuje otvoren i iskren razgovor u važnom trenutku za Srbiju.

- To je posebno važno jer ćemo u relativno kratkom vremenu i premijerka Brnabić i ja imati susrete sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom - napomenuo je Vučić.

"SAD nakon Prištine hoće da 'pritisne' Beograd"

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović najnovije izjave Palmera posmatra u svetlu želje SAD da nakon Prištine pritisne i Beograd.

- Americi se čini sasvim izvesnim ukidanje taksi na robe iz centralne Srbije i BiH koje je uvela Priština pa sada želi pritisak da okrene i ka Beogradu - ističe za “Blic” Đukanović.

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković smatra da su SAD shvatile kako je u prethodnom periodu jako pritiskao Prištinu zbog uvođenja taksi.

- To je bio veliki pritisak s obzirom na to da im je Priština veći saveznik od Beograda. Ako se ima u vidu da je promenjena vlast na Kosovu i da su veoma male šanse da Kosovo uskoro uđe u EU, Vašington zna da Priština mora da dobije nešto zauzvrat. Biće interesantno čuti šta će Palmer reći u Beogradu - podvlači Savković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak