Porez na donacije kao kazna za humanost

Politika 04.11.2019 00:33
Porez na donacije kao kazna za humanost


Prema analizi Fondacije „Katalist”, samo prošle godine je donirano 27,3 miliona evra, a ovaj iznos bi mogao biti i znatno veći ako bi se donatori oslobodili PDV-aKada je donator Milomir Glavčić iz Kanade kupio sanitetsko vozilo s namerom da ga pokloni kraljevačkom domu zdravlja, nije očekivao da će državi morati da plati i porez na dobročinstvo. Neku godinu pre toga, bolnici iz istog grada je poklonio magnetnu rezonancu, ali ovaj poklon mu nije oporezovan. Razlika između dva slučaja je samo u tome što je sanitet kupljen u Srbiji, a magnetna rezonanca je uvezena. Dakle, u našoj zemlji donatori nisu oslobođeni poreza na dodatu vrednost, ali ako donacija stiže iz inostranstva, on se ne plaća.

– Želeo sam da poklonim Hitnoj službi u Kraljevu dva saniteta jer sam saznao da se lekari i pacijenti voze u vozilima starim preko deset godina. Međutim, kada sam video da moram da platim porez, od oko 7.000 evra za jedno vozilo, doživeo sam to kao kaznu – rekao je za „Politiku” Glavčić, koji je do sada rodnoj zemlji darovao više od sedam miliona evra.

Važeća zakonska regulativa predviđa da se ne oporezuju samo pokloni dati u novcu, dok su poreske olakšice za donacije predviđene samo za poklone koji dolaze od pravnih lica, odnosno preduzeća. A olakšice se ogledaju u tome da do pet odsto ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini mogu biti priznate kao poreski rashod. Međutim, ovo su preduzeća retko koristila jer mnogi nisu o tome ni bili obavešteni, a uputstva o korišćenju nisu bila precizna. Ali od juče Poreska uprava je, u dogovoru s Koalicijom za dobročinstvo, postigla dogovor da svim upravama izda uputstvo kako da se tretiraju donacije kada su u pitanju pravna lica.

U Ministarstvu finansija naglašavaju da Srbija nije usamljen primer zemlje u kojoj postoji obaveza plaćanja PDV-a na donirane medicinske aparate, opremu, sanitetska vozila… već su ta pravila, napominju, usaglašena sa standardima EU. A šta o evropskoj praksi misle donatori možda najbolje svedoči analiza koju su nedavno uradili „Trag fondacija” i Koalicija za dobročinstvo, a u kojoj su analizirali korist od poreskog opterećenja donacija, kao i kako bi se odrazilo na budžet kada bi pravna lica bila potpuno oslobođena ovog nameta.

– Oko 90 odsto anketiranih kompanija se izjasnilo da postojeći sistem oporezivanja donacija u robi i uslugama ne zadovoljava potrebe kompanija u ovoj oblasti. Poreske norme koje se odnose na PDV obuhvataju veliki broj usluga i robe, a u nekim slučajevima su i veoma restriktivne, poput građevinskih usluga, korišćene opreme, hrane… što višestruko opterećuje donatore. Može da se zaključi da ovakve poreske norme ne podstiču kompanije da se intenzivnije uključe kao donatori. S druge strane, ukoliko bi se donacije oslobodile od plaćanja PDV-a, celokupan uzorak anketiranih kompanija izjasnio se da bi povećao i broj korisnika i vrednost donacija ove vrste. U proseku broj donacija bi bio povećan 30 odsto – kaže Veran Matić iz Koalicije za dobročinstvo, koji je kopredsednik vladinog Saveta za filantropiju.

Ovo telo, osnovano prošle godine na inicijativu premijerke Ane Brnabić, ponudiće rešenja za izmenu zakonske regulative, a kako su u Ministarstvu finansija rekli za naš list, savet je obrazovao i radno telo koje se bavi definisanjem kriterijuma za oslobađanje pojedinačnih donacija od PDV-a.

– Ovo radno telo još uvek formuliše te predloge uzimajući u obzir trenutnu situaciju, zakonodavni okvir, postojeće analize i propise EU. Postoji više zakona koji bi izmenom mogli da omoguće viši nivo davanja. Samo prošle godine je procenjeno da je donirano 27,3 miliona evra, prema analizama Fondacije „Katalist”, a ovaj iznos bi mogao biti i znatno veći. Kada su u pitanju građani koji su 2018. godine bili i najaktivniji donatori, demotivišuće je što građani nemaju poreske olakšice prilikom doniranja koje postoje u mnogim zemljama EU, uključujući Hrvatsku, ali i druge zemlje iz okruženja, poput Severne Makedonije – smatra Matić.

Dok pojedini ekonomisti imaju tvrd stav i kažu da donacije ne treba da budu izuzetak kada je reč o PDV-u, jer je reč o ceni robe koja se poklanja, praksa zemalja poput Irske i Danske pokazuje da ipak može drugačije. Obe zemlje u budžetu imaju odvojen novac kako bi donatorima refundirali PDV.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak