Javni pretres o opozivu Trampa već u novembru

RTV 03.11.2019 20:58
Javni pretres o opozivu Trampa već u novembru


Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da očekuje da javni pretresi u slučaju opoziva predsednika Donalda Trampa počnu ovog meseca."Pretpostavljam da će u novembru biti javnog pretresa", rekla je Nensi Pelosi za Blumberg.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je juče rezoluciju kojom se formalno utvrđuje postupak za opoziv predsednika Trampa.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 232 predstavnika, protiv je bilo 196 - među njima i dvoje demokrata.

Sadašnji i bivši zvaničnici Trampove administracije svedočili su iza zatvorenih vrata da je Bela kuća izašla iz uobičajenih diplomatskih kanala kada je vršila pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži aktivnosti Trampovog demokratskog konkurenta, bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena, i njegovog sina.

SAD duboko podeljene oko opoziva Trampa

Rezultati istraživanja javnog mnenja Ej-Bi-Sija i Vašington posta pokazuju da su Amerikanci duboko podeljeni oko inicijative demokrata za opozivom predsednika Donalda Trampa.

Za opoziv Trampa izjasnilo se 49 odsto ispitanika, dok je 47 odsto protiv.

Duboke podele potresaju Ameriku pred početak javnih saslušanja u sklopu procesa opoziva predsednika Donalda Trampa, pri čemu se predsedniku na teret stavlja odnos prema ovom procesu, dok je gro kritika demokrata usmereno na činjenicu da su početna saslušanja održana iza zatvorenih vrata.

Za opoziv Trampa izjasnilo se 49 odsto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem koje su zajednički sproveli televizijska mreža Ej-Bi-Si i Vašington post.

Istovremeno, svega 38 odsto ispitanika podržava način na koji Tramp vodi Ameriku.

Američki mediji porede ove rezultate sa istraživanjima sprovedenim tokom procesa opoziva Bila Klintona 1998. godine, kada je "impičment" imao podršku od 27 do 41 odsto ispitanika.

Kao što se i očekivalo, najveću podršku proces opoziva ima među demokratama, čak 82 odsto, dok "impičment" podržava svega 18 odsto demokrata, te 47 odsto neutralnih ispitanika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak