Naftogas traži 12 milijardi dolara od Gasproma

Sputnik 03.11.2019 14:06
Naftogas traži 12 milijardi dolara od Gasproma


'Naftogas Ukrajine' uputio je Stokholmskom sudu saopštenje o potraživanjima prema 'Gaspromu', u vrednosti od 12 milijardi dolara"Podsetiću da je 'Gasprom' napao 'Naftogas' i da se mi zbog toga štitimo. Još 18. aprila 2018. godine 'Gasprom' se obratio Stokholmskom sudu sa zahtevom da se započne arbitraža, a finansijski efekat iznosi više od 12 milijardi dolara", saopštio je izvršni direktor te kompanije Jurij Vitrenko.

On je dodao da kompanija očekuje da će 2021. godine biti doneta odluka o novoj arbitražI.

 "Naftogas Ukrajine", prema njegovim rečima, planira da tokom sledeće godine naplati od "Gasproma" tri milijarde dolara duga.

Stokholmski sud je u decembru 2017. i februaru 2018. godina doneo odluke u vezi sa sporovima "Gasproma" i "Naftogasa", na osnovu ugovora o isporuci i tranzitu gasa, kojima je obavezao rusku kompaniju da isplati ukrajinskoj firmi 2,56 milijardi dolara.

"Gasprom" se na te odluke žalio u martu 2018. godine, a u maju je tražio potpuno ukidanje "tranzitne" odluke. "Gasprom" je podneo i tužbu u vezi s raskidanjem ugovora s "Naftogasom" koji važe do kraja ove godine. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak