Majstori užurbano „kockaju”, prolaznici „analiziraju”

Politika 23.10.2019 09:19
Majstori užurbano „kockaju”, prolaznici „analiziraju”


Da je jučerašnja slika sa Trga republike bila svakodnevica u toku prošle zime, proleća i leta, verovatno bi druženje Beograđana i majstora koji sređuju trg odavno bilo prošlost. Ali kako se prethodnih meseci više zabušavalo nego što se zaista udarnički radilo, radnici, i to dosta njih, sada su primorani da se trkaju sa vremenom zbog „preslaganja kocaka”, novog građevinskog termina koji je iznedrila obnova kolovoza oko trga.Čini se ipak da će ova trka biti uspešno završena do 1. novembra što su kao rok zacrtali gradski čelnici. „Preslaganje” je okončano na kolovozu ka Vasinoj i Francuskoj. Krcat majstorima juče je bio deo kolovoza kroz Kolarčevu i Makedonsku. Svi sa istim zadatkom – da u zaustavnom vremenu što pre preslože kocke koje su u regularnom delu rekonstrukcije Trga bile nepravilno postavljene, a čiji loš položaj je mesecima izmicao oku i nadzora i nadležnih. Ako radnici nastave istom dinamikom, vrlo lako se može desiti da se popravka rekonstruisanog Trga završi i koji dan ranije.

Rok za završetak svih radova na Trgu republike probijen je 16. oktobra. Jer, kada su nadležni ovo gradilište svečano otvorili 22. avgusta prošle godine, ukazano je da je ukupan rok za izvođača 420 dana. Ipak, kako je Trg u potpunosti bio otvoren 31. avgusta do 13. septembra (kada su uočeni propusti), onda se može reći da građevinari nisu probili rok – makar formalno. Ali, problem nije u formi nego u suštini jer će kao i druga infrastrukturna gradilišta u prestonici i Trg, kada odu majstori, svakako biti u garantnom roku (u slučaju Trga to su tri godine).

Veći je problem to što umesto da se u prethodnih 14 meseci sve radilo po ujednačenoj dinamici, ovo gradilište je, kao i neka druga u gradu, mnogo češće bilo sa malo majstora nego krcato njima. Dosta ih je bilo tek u avgustovskim sedmicama, pred najavljeno otvaranje. Bilo je jasno da radnici po letnjoj žegi, pod vrelim suncem, daju sve od sebe kako bi Trg skockali valjano, ali da su oni koji su im nadređeni napravili propust.

Beograđani svoje nezadovoljstvo i jed zbog prepravki izlivaju upravo na majstorima. Poslednjih sedmica, otkako je aktuelno „preslaganje”, radnici na Trgu su pored svega ovoga i svojevrsni zamorčići čiji svaki korak i pokret pojedini građani i merkaju. Tako je juče grupica penzionera, načičkanih uz gradilišnu ogradu, prilično dugo stajala i „stručno” analizirala ono što majstori rade. Radnici su sve to slušali jer se komentarisalo direktno iznad njihovog uha. Samo su gutali knedle i ćutali. Verovatno su se mislili: „Već se trkamo sa vremenom, ne treba nam još i da ulazimo u klinč sa prolaznicima”.

Biciklistički koridor

Kao i neke druge saobraćajnice posle rekonstrukcije, i Trg republike je dobio biciklistički koridor i to iz pravca „Staklenca” ka tvrđavi. Kao i mnoge druge biciklističke staze u gradu, ni ove na trgu nisu namenski urađene za bicikliste, već su samo iscrtane preko pešačkog i kolovoznog dela – jarkocrvenom i belom bojom.

Staze su urađene obostrano u Vasinoj (i na strani Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta). Ali, čini se da to neće biti najsrećnije rešenje jer se nedaleko od „Staklenca” i kod Narodnog pozorišta i muzeja ove staze prvo ukrštaju sa pešačkim delom, a onda u Vasinoj idu preko kolovoza –delovima saobraćajnica koji su svakodnevno vrlo prometni i zauzeti. Ideja nadležnih je očigledno da se pokaže kako i u praksi žele da kolovoz oko Trga republike što pre postane zona usporenog saobraćaja u kojoj prednost imaju pešaci i biciklisti. Ali problematično je što sve i da zaživi nova biciklistička staza, ona se ka Terazijama, Makedonskoj, Francuskoj i Dečanskoj ne nastavlja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak