Ujedinjene nacije upozoravaju na masovno iseljavanje iz Jugoistočne Evrope

Politika 23.10.2019 09:17
Ujedinjene nacije upozoravaju na masovno iseljavanje iz Jugoistočne Evrope


Zabeležen je dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, uglavnom zbog iseljavanja mladih, saopštile su Ujedinjene nacije.Kako se navodi, to tog trenda dolazi mahom zbog iseljavanja mlade populacije, čime je ugrožena sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne pomoći.

Prema poslednjoj proceni UN, devet od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika nalazi se u tom delu Evrope, rekla je direktorka Populacionog fonda UN za istočnu Evropu i srednju Aziju Alana Armitaž za Rojters, prenosi Tanjug.

UN procenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije, ali i da će okolne države gubiti stanovništvo u narednim decenijama.

„Zbog manje dece i velike emigracije, stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari, ali za razliku od zapadne Evrope, ni imigracija se ne vidi kao način da se popuni razlika”, rekla je Alana Armitaž.

U većini zemalja jugoistočne Evrope će između 1995. i 2035. udeo osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta, navodi se u izveštaju UN.

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzionog sistema, navodi Armitaž.

Većina zemalja već trpi ozbiljan manjak radne snage koji koči ekonomski rast i smanjuje nade da će po razvijenosti dostići zapadnu Evropu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak