Lepa vest za penzionere: Jednokratna pomoć od 5.000 dinara stiže mesec dana ranije

Novosti 23.10.2019 09:11
Lepa vest za penzionere: Jednokratna pomoć od 5.000 dinara stiže mesec dana ranije


Oko 1,7 miliona starijih građana dobiće od vlade jednokratno po 5.000 dinaraPENZIONERIMA u Srbiji oko 5. novembra biće isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 5.000 dinara. Ovaj iznos leći će na račune 1,7 miliona najstarijih mesec dana ranije nego što je planirano, najavio je Siniša Mali, ministar finansija.

Kako je ministar naglasio, ovo je samo prvi korak ka tome da penzionerima bude bolje, a isplate ne bi bilo da nije završena konsolidacija naših javnih finansija i da nismo prošli kroz težak period reformi od 2014. godine.

- Sada, sa suficitom u budžetu i stabilnim finansijama, država može da pomaže najstarijim sugrađanima - rekao je Mali. - Već od 1. januara kreće i povećanje penzija po tzv. švajcarskoj formuli. Penzije će zavisiti od povećanja prosečne plate i rasta inflacije u našoj zemlji. Sada možemo da kažemo da će to biti od 5,3 do 5,4 odsto.

Kao i prilikom ranijih isplata, novac će dobiti svi korisnici Fonda PIO, bez obzira na mesto prebivališta, a sve troškove isplate snosiće Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Iznos od 5.000 dinara prvo će dobiti oni koji penziju primaju preko tekućeg računa, zatim preko šaltera isporučnih pošta i, na kraju, za oko 420.000 ljudi kojima novac donose poštari na kućnu adresu.

Ministar je istakao i da će i prosečna plata u Srbiji već u decembru biti veća od 500 evra i dodao da će rasti iz meseca u mesec.

- Kako nam se poboljšava stanje u ekonomiji, rašće i penzije na jednoj stabilnoj, održivoj osnovi i to je prava budućnost, jer osim puteva koje gradimo i fabrika koje otvaramo, veoma je važno da rastu i plate u javnom sektoru i penzije za naše najstarije sugrađane. To je životni standard za koji smo se borili - kazao je ministar.

Za Zorana Đorđevića, ministra za rad, otvaranje novih klubova za stare, rekonstrukcija postojećih gerontoloških centara i realizacija projekta međugeneracijske saradnje samo su deo prioriteta njegovog ministarstva. On je najavio i opremanje ustanova u okviru sistema socijalne zaštite najsavremenijom opremom.

- Beograd je dobar primer kako treba brinuti o starima, ali je neophodno ohrabriti lokalne samouprave širom naše zemlje da se aktiviraju i, pre svega, shvate da imaju našu punu podršku - istakao je Đorđević na druženju u Klubu za stare na Vračaru u Beogradu.

SARADNjA SA MLADIMA

MINISTARSTVO rada obezbedilo je sredstva i ima ideju da sve ustanove za stare dobiju svetski izgled:

- U saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje započeli smo projekat međugeneracijske saradnje, što predstavlja veoma važan korak - istakao je ministar Đorđević. - Ovaj projekat će mnogo značiti starima, ali i mladima, jer će moći mnogo da nauče kroz međusobnu razmenu iskustava i druženje.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak