Parlament podržao predlog o Bregzitu, ali Džonson ima novi problem

RTS 23.10.2019 09:04
Parlament podržao predlog o Bregzitu, ali Džonson ima novi problem


Donji dom britanskog Parlamenta u načelu prihvata najnoviji sporazum sa Evropskom unijom. Međutim, da bi on postao zakon, poslanici traže više od tri dana za debatu, koliko je predložila Vlada.Poslanici Britanskog parlamenta podržali su u važnom drugom čitanju predlog premijera Borisa Džonsona o Bregzitu, što omogućuje da se o dogovoru i dalje raspravlja i ulože amandmani, javlja Rojters.

To je bio prvi put da parlament nagovesti podršku sporazumu o izlasku Britanije iz EU.

Međutim, nekoliko minuta kasnije poslanici su glasali protiv Džonsonovog predloga da se procedura usvajanja dogovora obavi u naredna tri dana.

Toliko je, prema tvrdnjama iz vlade, neophodno da bi se Bregzit sproveo na vreme, do 31. oktobra.

"Moram da izrazim razočarenje zbog toga što je Donji dom ponovo glasao za odlaganje", rekao je Džonson.

Sledeći korak, kako je naveo, jeste čekanje da EU odgovori na zahtev za odlaganje Bregzita, koji je Džonson poslao u Brisel u subotu, pošto ga je na to primorao parlament.

Nakon glasanja u parlamentu, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je da će preporučiti da 27 članica Evropske unije odobri odlaganje datuma Bregzita.

Odbacivanjem Džonsonovog rasporeda i zahtevanjem još vremena za debatu, Britanski parlament je učinio odlaganje gotovo neizbežnim, ocenjuje agencija Rojters.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak