Vučić: Nije sve do nas

B92 22.10.2019 21:34
Vučić: Nije sve do nas


Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas po podne s ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom AltmajeromPosle sastanka, u Palati Srbija uslediće potpisivanje bilateralnih dokumenata, a zatim će se Vučić i Altmajer obratiti medijima.

Takođe, biće održan i okrugli sto "Saradnja kompanija s lokalnom samoupravom ili Vladom", na kojem će se obratiti Vučić, Altmajer, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. 

 Vučić je uoči susreta sa nemačkim ministrom najavio da će taj sastanak iskoristiti da ponovo pokuša da dovede Folksvagen u Srbiju.

Predsednik je naglasio da ne može ništa da obeća, jer Srbija nije članica EU, kao Bugarska ili Rumunija, koje su takođe ranije bile u igri, niti ima tako veliko tržište kao Turska, koja je, inače, bila prvi izbor, ali su događaji u Siriji doveli u pitanje tu investiciju.

Altmajer je u intervjuu za Politiku izjavio da Srbija ostvaruje snažan napredak u oblastima privrede i izgradnje pravne države i istakao da nastavak pomirenja između zemalja Balkana i intenziviranje regionalne saradnje predstavljaju neka od ključnih pitanja procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Nemačka, inače, predstavlja jednog od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i na prvom mestu je i po ukupnom srpskom uvozu (13 odsto) i izvozu (12,7 procenata).

I prošle godine i prema podacima za prvih šest meseci ove godine, Nemačka se našla na četvrtom mestu među zemljama najvećim investitorima u Srbiji.

U prvih šest meseci ove godine i dalje je na mestu prvog partnera što se tiče usluga - sa ukupnom razmenom od 496 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Prihodi iznose 334 miliona evra, rashodi 162 miliona.

Vučić je na pres konferenciji sa Altmajerom rekao da je danas potpisan ugovor o dualnom obrazovanju, na šta je posebno ponosan.

"Kada smo s tim krenuli, pričali su da je to glupost. Verovatno kao i Nemačka, Švajcarska pa ćemo malo i mi. Srećan sam što je 7.000 dece danas u tome", rekao je Vučić.

Altmajer je zamoljen od novinara da da konkretan odgovor o perspekitvi članstva Z. Balkana u Evropskoj uniji, na šta je on rekao:

"Srbiju vidimo kao našeg prijatelja, i možete biti sigurni da ćemo vas i dalje podržavati, kao što smo i u viznom režimu", odgovorio je Altmajer, a Vučić se nadovezao da samo on daje konkretne odgovore.

"Srbija ima veoma dobru poziciju. Ima i nekoliko težih problema koje treba rešiti, uključujući Kosovo, ali je važno da se ništa ne odredjuje unapred, već da se o tome razgovara"

On je konstatovao da je Crna Gora najviše napredovala na putu ka EU, jer je, podseća, prva i krenula, ali da se nada da će Srbija to nadoknaditi.

Altmajer je komentarisao i odbijanje pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije.

"Da se odluka Evropskog veća da se donosila većinom glasova išlo bi u pravcu proširenja. Siguran sam da to nije bio veto protiv Z. Balkana ili Srbije i siguran sam da će tokom sledećih meseci biti moguće preokrenuti tu odluku. Prethodnih šest godina je bilo kontroverznih debata koliko bi Balkan trebalo da bude integrisan u EU. Bundestag je baš nedavno glasao za otvaranje pregovora sa ovim zemljama i ja sam već govorio da Srbija u Nemačkoj uživa poštovanje, i vidite po tome što me prati velika delegacija nemačke privrede", kazao je Altmajer.

"Nije sve do nas, pa čak i to sa Prištinom" rekao Vučić i istakao da to pokazuje odluka EU da ne da zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji.

Ako ne možemo da postignemo kompromis sa Prištinom, što je uslov za napredak na putu ka EU, onda, kaže Vučić, ostaje "u se i u svoje kljuse".

Vučić je rekao da je očekivao ovakav razvoj događaja, odgovarajući na pitanje kako reaguje na to što Evropa sve više pokazuje da ne želi ni Srbiju, ni region u svojim granicama.

"Znao sam šta će da se desi, jedino mi Zaev nije verovao kada sam to rekao u Novom Sadu. Za nas je najvažnije da mi vidimo da možemo da promenimo sebe", istakao je Vučić.

"Za nas je najvažnije da razumemo da možemo sami da promenimo svoju zemlju i sebe i guramo ovako snažno napred. Kada sam to rekao pre 4 godine, ljudi su rekli 'vidi ovu budalu'. Navikli smo da sedimo i čekamo da nam dolazi novac od doznaka, a doznake imamo manje od drugih u regionu. A mi smo uspeli svoju privredu da podignemo i možemo još", naglasio je on. Rekao je da je za njega otvaranje Evrope i nemačko pružanje ruke ovo što smo potpisali sporazum sa MTU i Broseom.

"To je najvažnija vest za Pančevo, Novu Pazovu, celu Srbiju - od toga će naš budžet biti puniji. Srećan sam što je ministar privrede Nemačke Peter Altmajer došao danas, pokazao da Nemačka podržava evropski put Srbije", kazao je on.

Na pitanje - ako je dijalog sa Prištinom samo u funkciji priznavanja Kosova, a to je cilj po onome što mu je preneo izaslanik predsednika SAD Grenel, kakvog smisla ima dijalog, šta iz njega Srbija može da dobije i što strahuje od toga da se pitanje KiM rešava na nekoj medjunarodnoj konferenciji, Vučić je rekao da, iako svakodnevno čuje da je veleizdajnik, misli da treba razgovarati i pokušati da postignemo kompromis.

„Ako ne možemo - 'u se i u svoje kljuse'", kaže predsednik. Da se pravimo da je zamrznuti konflikt dobro rešenje ne možemo, jer, ističe Vučić, ne treba zaboraviti da zamrznuti konflikt može uvek neko da odmrzne.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak