Erdogan i Pens se dogovorili - PREKID OFANZIVE U SIRIJI!

Mondo 17.10.2019 21:46
Erdogan i Pens se dogovorili - PREKID OFANZIVE U SIRIJI!


Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom postigao dogovor o prekidu vatre na severu Sirije.Odmah se na Twitteru oglasio i predsednik SAD Donald Tramp koji je rekao da će zahvaljujući tom dogovoru "milioni života biti spaseni".

Potpredsednik SAD Majk Pens sastao se danas sa turskim predsednikom u Ankari.

Turska je pristala na petodnevno primirje, kako bi dozvolila kurdskim snagama da se povuku, nakon čega će operacija "izvor mira" u potpunosti biti obustavljena.

Posle razgovora s Erdoganom koji je trajao četiri sata, Pens je rekao da je povlačenje kurdskih Narodnih zaštitnih snaga već u toku i da SAD rade na tome da se one pomere izvan područja od 32 kilometra od granice sa Turskom.

Rekao je i da je predsednik Tramp pristao da nakon primene sporazuma ukine ekonomske sankcije koje je uveo posle početka ofanzive i da ne uvodi nove.

Tramp je - u svom stilu - na Twitteru reagovao na postizanje sporazuma.

"Morali smo da pokažemo malo 'grube ljubavi' da bi do sporazuma došlo. Ovo je sjajno za sve. Na sve sam ponosan", napisao je Tramp.

On je istakao da je ovo veliki dan za civilizaciju i dodao da je ponosan na cele SAD jer su bile uz njega na "neophodnom, ali pomalo nekonvencionalnom putu".

Dodao je da sporazum nikako ne bi mogao da bude postignut pre tri dana.

"Ljudi su mnogo godina pokušavali da postignu ovaj sporazum. Milioni života će biti spašeni. Čestitam svima", napisao je Tramp u seriji tvitova.

U razgovorima su učestvovali i državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan.

Američki zvaničnici su došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama, ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji.

Turska je 9. oktobra počela operaciju "izvor mira" na severu Sirije sa ciljem, kako navodi Ankara, da stvori tampon zonu duž granice dve zemlje gde bi se vratile sirijske izbeglice, kao i da od svoje granice da udalji sirijske Kurde koje smatra teroristima.

Sirija tursku ofanzivu vidi kao akt agresije, a potez Ankare naišao je na osudu skoro cele međunarodne zajednice.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak