Novi "fijat 500X sport" premijerno je predstavljen u Federalnom tehničkom centru Luiđi Ridolfi u Koverćanu u Firenci, centru dostignuća za podučavanje, obuku i sport i istorijskom sedištu Fudbalskog saveza Italije (FSI).

Sedište FSI odabrano je kako bi se obeležila 20-godišnja saradnja između brenda "Fijat" i Federacije, kao i da bi se istakle zajedničke vrednosti koje spajaju novi "fijat 500X sport" i sport uopšte.

- Ne postoji bolja lokacija za predstavljanje sledećih karakteristika "na licu mesta" - dinamike, preciznosti, kontrole i italijanskog stila istaknutih u ovoj novoj verziji - istih onih zbog kojih igrači ponosno i zadovoljstvom nose plavi dres Italije - kaže se u saopštenju "FCA Srbija" dostavljenog "Novostima".

Nova "perjanica", vrhunske verzije obnovljene porodice "500X", nudi veće performanse zahvaljujući novim tehničkim karakteristikama koje pružaju više agilnosti, bezbednosti i zadovoljstva. Tako je nastao sportski krosover koji ostvaruje svoj maksimalan učinak novim motorom "FireFly Turbo 1,3" koji ima 150 KS i obrtni momenat od 270 Nm, standardom u svom segmentu, u kombinaciji sa novim sistemom vešanja i bližim rastojanjem od tla.

Tu je i nova kalibracija upravljačkog sistema, točkovi od 19 inča sa gumama visokih performansi i sportskiji izgled.

Luka Napolitano ,direktor brendova "Fijat" i "Abart" za tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike .

Novi 'fijat 500X sport' predvodnik obnovljene game italijanskog krosovera

Predstavljen 2014. i unapređen prošle godine, model "500X" je lider u svom segmentu u Italiji i neprekidno se nalazi među prvih deset najprodavanijih automobila u Evropi. Takođe je ostvario i najveći rast izvan Italije od 12 odsto. Model "500X" proizveden je u više od 500.000 primeraka. 

Novi 'fijat 500X sport' predvodnik obnovljene game italijanskog krosovera

Novi "500X sport" sadrži nekoliko važnih tehničkih inovacija koje za cilj imaju da poboljšaju dinamičnost, preciznost pri vožnji i kontrolu. Nova verzija sadrži ekskluzivni sistem vešanja u sportskom stilu sa smanjenjem visine od zemlje od 13 mm u odnosu na verzije "Urban" i "Kros", a - na zahtev - dostupna je i opcija novih 225/40 guma sa sportskim performansama i 19-inčnim točkovima od legure sa posebnim dizajnom. 

Pored toga, specijalna podešavanja amortizera i prednjih i zadnjih suspenzija - pomoću FSD (Frequency Selective Damping) tehnologije - znače da "sport 500X" sa 150 KS garantuje odlično prianjanje na put, čak i pri većim brzinama, kao i izvrsno manevrisanje i totalnu bezbednost, sve to bez dovođenja komfora u pitanje. 

Novi 'fijat 500X sport' predvodnik obnovljene game italijanskog krosovera

Novi "500X sport" može se opremiti svim motorima u klasi, u kombinaciji sa pogonom na prednjim točkovima. Konkretno, dva "FireFly Turbo" benzin motora su dostupna: 1,0 sa 120 KS i šestobrzinskim prenosom, i 1,3 sa 150 KS i šestobrzinskim DCT automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom (plus kontrolama pomoću volana na zahtev). Takođe su dostupna dva "Multijet turbo" dizel motora: 1,3 sa 95 KS i petobrzinskim ručnim prenosom i 1,6 sa 120 KS i šestobrinskim prenosom ili automatskim DCT prenosom sa dvostrukim kvačilom (kontrole na volanu na zahtev).