Drama na dodeli bukerove nagrade: Posle pet sati većanja žiri proglasio dva pobednika

Blic 16.10.2019 23:24
Drama na dodeli bukerove nagrade: Posle pet sati većanja žiri proglasio dva pobednika


Kanadska književnica Margaret Atvud i britanska spisateljica Bernardin Evaristo podelile su ovogodišnju Bukerovu nagradu vrednu 50.000 funti, uprkos pravilima koja ne dozvoljavaju dva pobednika.Predsednik žirija Piter Florans izjavio je da petoro članova žirija "jednostavno nije moglo da odluči" između distopijskog trilera Atvudove "Testamenti" i kaleidoskopa crnih ženskih priča "Devojčica, žena, druga" Bernardin Evaristo.

Atvud (79) je tako postala najstarija dobitnica Bukera, dok je Evaristo prva tamnoputa žena sa ovim priznanjem.

Bukerova nagrada je podeljena na dva dela samo dva puta u svojoj dugoj istoriji - 1974. i 1992. nakon čega su promenjena pravila gde se striktno zabranjuje da se biraju dva ravnopravna dobitnika.

Gabi Vud, direktorka za književnost Fondacije Bukerove nagrade je bila izričita u poštovanju pravila kada joj je predsednik žirija Piter Florans izjavio je da petoro članova žirija odlučilo da će ove godine biti dva dobitnika.

Tada je počela petočasovna agonija jer su članovi žirija ponovo većali i nakon nekog vremena se vratili Vudovoj sa istom odlukom.

Nakon toga je ona telefonirala predsednici fonda Bukerove nagrade koja joj je rekla: "Apsolutno ne". Posle toga su su članovi žirija ponovo većali i još jednom su doneli istu odluku.

- Pokušali smo da glasamo drugačije, ali nije uspelo - rekao je Florans.

Zatim je ponovo telefonom pozvana predsednica fonda i kada joj je rečeno da žiri ne odustaje od svije odluke dala je zeleno svetlo: "Ako su oni tako odlučili, ne možemo ništa da učinimo", prenosi BBC.

- Naš konsenzus je naša odluka da se podsmehnemo pravilima. Mislim da se zakoni ne krše, a da se pravila mogu prilagođavati okolnostima - naveo je Florans.

Među ostalim autorima koji su se našli u najužem krugu su i debitant iz Nigerije Čigozi Obioma za "An Orchestra Of Minorities", britanska spisateljica turskog porekla Elif Šafak za "10 Minutes 38 Seconds In This Strange World" i britansko-američka autorka Lusi Elman za "Ducks, Newburyport", roman od 1.000 strana koji se sastoji od jedne jedine rečenice.

Bukerova nagrada dodeljuje se najboljem romanu na engleskom jeziku i jedna je od najprestižnijih nagrada u svetu književnosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak