Hrvatska: Izbori 'smorili' i kandidate

Novosti 16.10.2019 09:47
Hrvatska: Izbori 'smorili' i kandidate


U Hrvatskoj daleko od uobičajene predizborne atmosfere. Štrajk u hrvatskim školama nije tako privlačna tema, pa su i predsednički kandidati presušili sa idejamaPOŠTO SE tema Srba i Srbije iscrpla, hrvatski predsednički izbori pali su u drugi plan, pa ne samo da ne interesuju građane, već ni neki kandidati ne pokazuju previše ambicije. Tako se nova zvezda hrvatske politike, bivši sudija Mislav Kolakušić uopšte nije oglasio iako je jedan od kandidata, a prevelike ambicije ne iskazuje čak ni bivši premijer Zoran Milanović.

Najzainteresovana je sadašnja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović da izbori drugi mandat, usprkos brojnim greškama koje je učinila u poslednje vreme. Pevač Miroslav Škoro potpuno se koncentrisao na desne birače sa kojima ne može da pobedi, pa od burne jeseni koju su politički analitičari najavljivali za sada nema ništa.

Mnogo nervozniji može sa bude premijer Andrej Plenković kome Kolindina pobeda treba da ovlada HDZ-om iz kojeg se sve češće čuje da predsednik nema potpunu podršku za novi mandat. Naime, HDZ odmah posle predsedničkih čekaju stranački izbori, a kandidaturu su već najavili mnogi, pa i Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

Ako Kolinda pobedi na predsedničkim izborima Plenković bi lakše dočekao stranačke, a ako ona izgubi i njemu će viti teže.

Smirivanjem tenzija više ni teme oko Srbije i Srba u Hrvatskoj nisu u prvom planu, što je uvek dobitna kombinacija pred bilo koje izbore u Hrvatskoj.

Štrajk u hrvatskim školama i odbijanje premijera da prihvati zahteve sindikata za povećanje plata od šest odsto nije tako privlačna tema, pa su i predsednički kandidati presušili sa idejama. Zoran Milanović što god kaže odmah dobija odgovor da ništa nije uradio u svom premijerskom mandatu, Kolinda plaši Hrvate sa istorijom koju knterpretira na svoj i svojstven način, a Škoro se svim silama trudi da objasni kako ustaški pozdrav Za dom spremni i nije baš tako kompromitivan.

Za hrvatske birače premalo da se više uključe u mlaku predsedničku kampanju. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak