Merkelova odškrinula vrata 'Huaveju'

Politika 16.10.2019 09:25
Merkelova odškrinula vrata 'Huaveju'


Berlin je priveo kraju izradu smernica za izgradnju pete generacije mobilnih mreža (5G) i iz tog posla neće biti isključen kineski „Huavej”, što je od svog evropskog saveznika tražio Vašington.Portparol nemačke vlade Štefan Zajberg izjavio je juče da takozvani katalog bezbednosti, koji se očekuje narednih dana, predviđa niz kriterijuma za tehničku evaluaciju, ali da nijedan dobavljač neće biti isključen.

Kako piše list „Handelsblat”, takva odluka je doneta na insistiranje kancelarke Angele Merkel, koja se plašila da bi rampa za „Huavej” pokvarila odnose sa Kinom. S njom, kako se navodi, nisu bili saglasni svi u vladajućoj koaliciji. Nils Šmit iz SDP-a smatra da je integracija „Huaveja” u nemačku 5G mrežu „ozbiljna greška”.

Međutim, kancelarka je ignorisala i kritike koalicionih partnera i upozorenja iz Vašingtona, koji odavno vrši pritisak na zemlje EU da, sledeći njegov primer, potpuno zabrane kineskoj kompaniji učešće u ovom poslu. Administracija Donalda Trampa veruje da postoji veliki rizik da „Huavej” bude iskorišćen kao oruđe Pekinga za špijunažu ili sabotažu ključnih sistema, što ova kompanija, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, oštro negira.

Mreža sledeće generacije, veliki skok u odnosu na 3G i 4G, povezaće velikim brzinama skoro svaki segment privrede i društva, od odbrane i zdravstva do kućnih aparata.

Vodeći operateri u Nemačkoj, poput „Dojče telekoma” i „Vodafona”, koji uveliko koriste opremu „Huaveja” u već postojećoj infrastrukturi, upozoravali su da bi zabrana za kinesku kompaniju znatno uvećala troškove i za nekoliko godina odložila uvođenje 5G. Osim što je jeftiniji od glavnih konkurenata, „Eriksona” i „Nokije”, veruje se da je kineski džin, kad je reč o 5G, i tehnološki ispred njih.

Umesto da vlada jednostavno proglasi „Huavej” nebezbednim jer dolazi iz zemlje u kojoj bezbednosne agencije imaju moć da se umešaju u rad kompanija, ovaj dobavljač (i svi drugi) moraće da obezbedi bezbednosni sertifikat od nemačke Federalne kancelarije za informacionu bezbednost. Ako se kasnije dokaže da je oprema korišćena za špijunažu ili sabotažu, klijenti će imati pravo na odštetu, preneo je Rojters.

Vašington je u maju nametnuo sankcije „Huaveju”, stavljajući ga na listu kompanija s kojima američke firme ne smeju da sarađuju. Istovremeno je vršio pritisak na vodeće članice EU da istisnu kineskog džina sa svog tržišta. Do sada nijedna zemlja to nije učinila, s jedne strane da ne bi ugrozila razvoj 5G, a s druge da ne pokvari šanse svojih kompanija na velikom kineskom tržištu.

Brisel je proletos zatražio od članica njihovu procenu rizika i na osnovu prikupljenog materijala je prošle sedmice objavio izveštaj u kojem se navodi da postoji rizik da dobavljač iz neprijateljske zemlje, pod pritiskom svoje vlade, izazove haos sajber-napadima na mrežu 5G. Ne pominju se konkretno ni Kina ni „Huavej”.

Moguće je da će posle ovog izveštaja Evropska komisija doneti preporuke članicama da preduzmu dodatne mere bezbednosti u pogledu 5G, mada ništa od toga ne može da nametne. Do sada je jedino Britanija pokazala spremnost da isključi „Huavej” iz ključnih delova infrastrukture.

U međuvremenu, Vašington koristi sankcije protiv „Huaveja” kao ulog u trgovinskim pregovorima s Kinom. „Njujork tajms” saznaje da Trampova administracija planira da pojedinim američkim kompanijama odobri licence za saradnju sa „Huavejom” kako bi ublažila tenzije pred novu, 13. rundu pregovora koja počinje ove sedmice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak