Debata demokrata u SAD bez jasnog pobednika – svi jednoglasni o opozivu Trampa

RTS 16.10.2019 09:14
Debata demokrata u SAD bez jasnog pobednika – svi jednoglasni o opozivu Trampa


Trosatna debata svih demokratskih kandidata za predsedničke izbore 2020. godine i dalje nije donela jasnog favoritata koji će se suprotstaviti aktuelnom predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu. Iako su izneli ozbiljne razlike u pogledu glavnih unutrašnjih pitanja, poput reforme zdravstvenog osiguranja, i visine poreza za najbogatije Amerikance, svi kandidati su bili jednoglasni da je neophodno pokrenuti proces i opozvati predsednika Trampa.Naravno tu vrstu narativa predvodio je bivši potredsednik Džozef Bajden čiji je sin Hanter od strane republikanaca označen kao neko ko je poziciju svog oca koristio za dobijanje lukrativnih poslova u Ukrajini i Kini.

"Moj sin je jasno izjavio da nije učinio ništa nezakonito, osim što je možda nesmotreno koristio svoje poznato prezime", rekao je Bajden.

Možda najoštrija je bila senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar koja je istakla, kako Trampova ucena ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog, da neće dobiti vojnu pomoć ako njegova država ne pokrene istragu protiv Bajdenovog sina, nije učinila Ameriku nego Rusiju velikom ponovo.

Relativno disonantani tonovi došli su od biznismena Endrjua Janga i članice Predstavničkog doma sa Hajava Talsi Gebard koji su upozorili da pretnja opozivom Trampa ne sme da bude jedina poruka demokrata u predizbornom periodu.

"Kada govorimo o njemu, mi gubimo. Potrebno je da predstavimo svoju viziju", rekao je Jang.

"Ako je opoziv vođen isključivo ultrademokratskim interesima to će dodatno podeliti ionako ekstremno podeljenu državu", upozorila je Gebard.

Oštra polemika vodila se i oko poreske politike. Na meti napada našla se senatorka Elizabet Voren koja smatra da je neophodno drastično oporezovati milijardere u Americi, dok su joj neki od panelista zamerili zbog nedostatka ideje na koji način da finansira zdravstveno osiguranje i što pokušava da drakonski kazni čak i one koji svoje milione i milijarde zarađuju kroz legalne finansijske tokove i poslove.

Glava spoljnopolitička tema bila je invazija Turske na Kurde na severu Sirije i odluka predsednika Trampa da povuče sve američke trupe.

Svi kandidati su gotovo jednoglasno osudili takav potez, ističući da je predsednik Tramp izdao svoje saveznike koji su žrtvovali hiljade života u borbi za uništenje Islamske države, dok je jedino Talsi Gebard pozvala na, kako je rekla, okončanje suludog rata za smenu režima u Siriji.

U prvim ocenama posle debate ističe se ovog puta nema jasnog pobednika, ali da su dva glavna kandidata, Džozef Bajden i Elizabet Voren imali sigurne nastupe, dok su možda neke dodatne procente pokupile Ejmi Klobučar i Talsi Gebard.

Ovo je verovatno bila prva i poslednja debata u kojoj su učestvovali svi predsednički kandidati demokrata, pošto se očekuje da će najmanje troje ili četvoro njih posle ovoga odustati od dalje trke, što zbog male podrške, što zbog nedodastatka novca za dalju kampanju.

Sledeća debata zakazana je za 20. novembar.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak