Orban izgubio Budimpeštu: Opozicija dobila na lokalnim izborima

Blic 14.10.2019 22:41
Orban izgubio Budimpeštu: Opozicija dobila na lokalnim izborima


Kandidat opozicije za gradonačelnika Budimpešte Gergelj Karačonj, pobedio je na lokalnim izborima u Mađarskoj. Posle devet godina na čelu glavnog grada Mađarske, dosadašnji gradonačelnik Ištvan Tarloš iz Orbanove partije Fides, priznao je porazMađarski premijer Viktor Orban izgubio je lokalne izbore u Budipešti. Kako prenosi Jutarnji list, kandidat ujedinjene opozicije Gergelji Karačsoni osvojio oko 50 odsto glasova i pobedio dosadašnjeg gradonačelnika Ištvana Tarloša.

Tarloš je oko 22.15 sati priznao poraz i čestitao pobedniku. Naime, nakon što je prebrojano nešto više od 70 odsto glasova, Tarloš je imao samo 44.82 odsto glasov, a njegov glavni konkurent 50,11.

Za pobedu u Mađarskoj nije potrebna natprosečna već relativna većina. To je mehanizam koji je u izborni zakon uveo premijer Orban što mu je omogućilo osvajanje velikog broja predstavnika u parlamentu. Opozicija je sve do ovih lokalnih izbora bila razjedinjena, pa su se njihovi glasovi gubili.

Karačsoni je kandidat svih opozicinih stranaka (MOMENTUM-DK-MSZP- PARBESZED-LMP) osim Jobika. Ta radikalno desna stranka odlučila je da ne otežava posao opoziciji i nije istakla svog kandidata, što se pokazalo više nego korisnom strategijom za pobedu u glavnom gradu Mađarske.

Jobik se sukobio s Orbanom u kampanji za nacionalne izbore 2018. godine kada je odlučio da krene u snažnu borbu protiv premijerovog Fidesa. Naime, tada je jedan od Orbanovih saradnika prešao u Jobik i počeo borbu Orbanovim oružjem.

Od same pobede opozicionog kandidata gotovo da je važnija informacija da je opozicija osvojila većinu i u gradskom veću Budimpešte, koji sada postaje centar opozicione borbe protiv premijera. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak