Završen 'Joakim Inter Fest', gran pri predstavi iz Bukurešta

RTS 14.10.2019 22:38
Završen 'Joakim Inter Fest', gran pri predstavi iz Bukurešta


Gran pri 'Joakim Vujić' za najbolju predstavu međunarodnog pozorišnog festivala 'Joakim Inter Fest' dodeljen je predstavi 'Medejini dečaci', u režiji Andreja Mažerija pozorišta Apolo 111 iz Bukurešta.U obrazloženju odluke žirija navodi se da "rafiniranim pozorišnim sredstvima autori tumače motive Euripidove tragedije, donoseći ne samo novo razumevanje mita, nego i autentičan doživljaj aktuelnog odnosa Evrope i sveta".

"Predstava nosi snažan društveni angažman, ali deluje i na intimnom, emotivnom planu i pleni tipično pozorišnim paradoksom: da se lik Medeje doživljava u svoj složenosti i punoći - u izvođenju muškarca, odnosno muškog ansambla", ističe se u obrazloženju. 

Napominje se da mladost autorske ekipe u kombinaciji sa talentom, radoznalošću i spremnošću za eksperiment, ali i erudicijom i zrelošću, donosi novu veru u potencijal i značaj pozorišne umetnosti danas.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljujena je Vedrani Božinović za rad na dramaturgiji predstave "Hasanaginica" Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaza.

Festival je ove godine održan pod sloganom "Ko se boji pozorišta?". U selekciji pozorišnog kritičara RTS-a Slobodana Savića prikazane su predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije, a svake večeri tražila se karta više. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak