Sirijske snage ušle u gradove u blizini granice sa Turskom, Erdogan ne odustaje od ofanzive

RTV 14.10.2019 22:30
Sirijske snage ušle u gradove u blizini granice sa Turskom, Erdogan ne odustaje od ofanzive


Snage sirijske vlade ušle su u severni sirijski grad Tabku, javila je sirijska državna novinska agencija Sana, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava izvestila da su snage sirijske vlade ušle u Ain Isu na severu Sirije.Sana je izvestila da su osim u Tabku i vazdušnu bazu koja nosi isto ime, sirijske trupe ušle u još nekoliko sela u južnim delovima provincije Raka.

Tabka je prethodno bila uporište ekstremističke Islamske države, preneo je AP.

Sirijska televizija je izvestila o ulaženju snaga sirijske vlade u Ain Isu, a na snimku se mogu videti stanovnici koji pozdravljaju dolazak sirijskih trupa, preneo je Rojters.

Snage sirijske vlade ušle su prethodno i u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je jutros javila sirijska novinska agencija, "suprotstavile turskoj agresiji".

Sirijska agencija Sana je to izvestila u kratkom izveštaju, ne navodeći detalje.

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, preneo je AP.

U izveštaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u taj grad.

To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na severu Sirije.

U toj velikoj promeni saveznika, kako prenosi AP, kurdske snage će se razmestiti "rame uz rame" sa vladinim trupama duž sirijske granice.

To je saopšteno nekoliko sati pošto su zvaničnici SAD rekli da će američke trupe napustiti sever Sirije, zbog "haosa koji je izazvala turska ofanziva".

Erdogan: Bitka će se nastaviti sve dok se ne postigne "konačna pobeda"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je vojna ofanziva Turske na severoistoku Sirije vitalna za Tursku, kao i njena vojna intervencija na Kipru iz 1974. godine, preneo je AP.

Erdogan je rekao da Turska neće odustati od ofanzive na kurdske borce na severoistoku Sirije, "bez obzira na to šta neko kaže" i dodao da će se bitka nastaviti sve dok se ne postigne "konačna pobeda", preneo je Rojters.

"Odlučni smo da nastavimo operaciju do kraja, ne obraćajući pažnju na pretnje. Apsolutno ćemo završiti posao koji smo započeli. Naša bitka će se nastaviti sve do konačne pobede", rekao je Erdogan tokom govora u Bakuu.

On je osudio Evropsku uniju i Arapsku ligu zbog njihovih kritika turske operacije i tražio međunarodna sredstva za planove Ankare za stvaranje "bezbedne zone" na severoistoku Sirije.

Mersi korps se povlači iz severoistočne Sirije

Humanitarna organizacija Mersi korps (Mercy Corps) saopštila je danas da obustavlja operacije i povlači strano osoblje iz severoistočne Sirije, gde je zbog turske invazije 130.000 ljudi moralo poslednjih danas da napusti svoje domove.

Kako prenosi Rojters, agencija, koja od 2014. godine dostavlja pomoć u taj region, navela je da od početka turske invazije prošle nedelje civilima nastavlja da dostavlja svežu vodu i druge osnovne potrepštine.

"Ne možemo da efikasno delujemo u situaciji kada je to područje izloženo snažnom bombardovanju, kada su putevi zatvoreni i stalno se menjaju zaraćene strane", kaže se u saopštenju organizacije objavljenom u Bejrutu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak